Вијести, Регион

Банке масовно дужницима одузимају куће, станове и пословне објекте

017357

Банке у РС почеле су масовно да одузимају куће, станове и пословне објекте грађанима и предузећима чија се дуговања мјере милионским износима!

Наиме, како би дошли до готовине за неки горући проблем, људи не размишљају много него залажу оно што имају, а то су углавном некретнине, стечене у нека боља времена.

Међутим, кад дугови закуцају на врата, а пара ниоткуд, грађани у немогућности да се носе с отплаћивањем, на примјер, неколико десетина хиљада КМ, губе некретнине вриједне и по неколико стотина хиљада марака, па и више, јер банке у настојању да намире своје не питају за цијену.

Тако су само у протеклих 15 мјесеци без крова у Српској остале 94 породице, а вриједност њихових кредита, за које су гарантовали неком некретнином – углавном станом или кућом – износи 3,9 милиона марака. С друге стране, предузећа и друга правна лица морала су да се поздраве са тачно 100 некретнина, јер су посустали у отплаћивању кредита вриједних 46,4 милиона КМ.

ГРАМЗИВИ БАНКАРИ

А да је у Српској све више оних који не могу да опстану без кредитних задужења – па шта кошта да кошта – свједочи и податак да је износ кредита покривених хипотекама за три мјесеца ове године, у поређењу са крајем децембра прошле, порастао за 70 милиона КМ.

Марко Н. из Бањалуке каже за „Пресс РС“ да сваки дан чека да ће га банка обавијестити да је на његовој кући, јединој имовини коју има, активирана хипотека.

– Пошто сам радио у прилично лошем предузећу, одлучио сам да дигнем кредит од 20.000 КМ и купим неке пољопривредне машине. Све је било добро до прије годину дана, када сам остао без посла. Некако сам се сналазио, али ево већ трећи мјесец немам за рату. Све су прилике да ћу и ја остати без крова над главом који тренутно вриједи најмање 60.000 КМ – истиче он.

У Удружењу за заштиту жираната упозоравају да ће, прије свега, због “грамзивости” и “нетранспарентног” пословања банкарског сектора, у наредном периоду у РС и БиХ бити све више оваквих случајева.

– Без куће, стана или пословног простора ипак најчешће остају жиранти, јер им банке не приказују кредитну историју оних који су подизали кредите. Наиме, често се дешава да је гарант враћања кредита хипотека дужника, али банке то пренебрегавају и без крова остављају жиранте! Разлог таквог бескрупулозног понашања је да се не одмота клупко коме су све и на основу чега кредити одобравани – каже члан Управног одбора овог удружења Мика Никић.

Он појашњава да су, веома често, кредите добијала физичка и правна лица, која, како наглашава, већ имају заложену некретнину у другој банци.

– Суштина је у томе да банке које послују у БиХ настоје да пласирају што више кредита, како би што више профитирале на каматама. Паре ће већ неко да врати, па макар се људима отимале куће – каже Никић.

СУД „АКТИВИРА“ ХИПОТЕКУ

У Агенцији за банкарство РС објашњавају да се хипотеке активирају по одлуци суда, када потраживање не може да се наплати из других извора.

– Крајем прошле године кредити покривени хипотекама износили су 2,22 милијарде марака или 48,8 одсто од укупних кредита банкарског сектора РС. Крајем марта ове године, поменути кредити износили су скоро 2,29 милиона КМ. Према извјештајима банака, по основу наплате потраживања лане су активиране хипотеке у сектору правних лица у износу од 40,8 милиона, а у сектору становништва од 3,3 милиона КМ. За три мјесеца ове године активиране су хипотеке у укупном износу од 6,2 милиона КМ по 35 кредита – каже портпарол ове агенције Сања Зец.

И економисти сматрају да оваква ситуација сугерише да су посљедице начина пословања банака од прије неколико година сада дошле на наплату.

– Протеклих година банке су имале експанзију кредита, који су одобравани по спорним условима. Наиме, дешавало се да су клијенти лажирали папире како би дошли до кредита, што банке нису претјерано узимале у обзир. С друге стране, економска криза и даље траје, због чега су многи људи запали у финансијске проблеме, па не могу да отплаћују рате – наглашавају економисти.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *