Вијести, Свијет

Египат: Војска дала политичарима 48 сати времена да уваже захтеве народа

egiptu-vojska-dala-ultimatum-vladi-politicari-imaju-48-sati-da-uvaze-zahtjeve-naroda_9257_9578-700x525

Након што су у недељу на улицама широм Египта окупило више милиона анти-владиних демонстраната , јуче је стигла драматична реакција војска која би могла бити кључна за даљи развој ситуације у земљи.

Министар одбране и командант египатске војске, Генерал Абдел-Фаттах ал-Сиси, рекао је данас како је народ показао своју вољу, те је истакнуо како војска политичарима даје “48 сати да уваже захтеве народа”. “Национална безбедност земље је угрожена због актуелних догађања”, поручио је. Такође је истакао да ће војска понудити решење уколико политичари у року 48 сати не понуде своје.

Навео је како се војска не планира укључивати у политику или актуалну администрацију. “Уколико се захтеви народа не испоштују у датом периоду, оружане снаге ће најавити даљње кораке за будућност земље”, рекао је Генерал Абдел-Фаттах ал-Сиси за време обраћања на државној телевизији, те је након његовог говора пуштена патриотска музика. Одмах затим кренуло је масовно славље на улицама Каира.

Многи истичу како су ово можда и последњи тренутци Морсијевог исламистичког режима. Демонстранти позивају војску да преузме контролу над земљом до идућих избора.

Опозиција је позвала војску да се отворено декларишу, те да стану на страну народа што је војска овим потезом заправо и учинила. Ствари на терену одвијају се брзо. Током дана поново је нападнуто седиште Муслиманске Браће у Каиру. Из Муслиманске Браће поручују како су они “дисциплинована организација”, но истичу како ће се бранити. Према последњим информацијама војни хеликоптери почели су кружити изнад Каира, преноси Ројтерс.

У исто време стиже и информација како је египатска војска управо привела 15 телохранитеља вође Муслиманске Браће, Кхаират Ел-схатер. Огласио се и истакнути члан опозиције, Амр Моусса, који је похвалио данашње потезе војске.

Изјаве које стижу из МБ-а указују на то како нису спремни тек тако предати власт што би могло значити да би се у Египту ускоро могла десити знатна ескалација сукоба. Војска је у неколико наврата истакла како неће допустити да Египат потоне у хаос.

Чињеница је да су против Морсија устали милиони незадовољних Египћана и тешко да ће моћи да превазиђу ову кризу. У наредним данима, или можда чак и сатима, Морси ће морати или да напусте власт или понудити велике уступке опозицији, нарочито када је реч о формирању новог државног Устава – уколико за то уопште више има времена јер ова изјава војске без сумње извести ће још народа на улице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *