Вијести, Култура

КУСТЕНДОРФ Тасовац и гуске на отварању

– Настављамо започете традиције којима слободу, пркос и идеју филма промовишемо као уметност, а не видео-игре – каже за „Блиц” редитељ Емир Кустурица, најављујући девето издање фестивала.

Филмски и музички фестивал на Мећавнику почиње вечерас, а све што домаћин ове смотре жели да открије о церемонији отварања је да ће њој присуствовати министар културе Иван Тасовац, те да је главне улоге у уводном програму поверио – јату гусака. Од најављених “ракета”, барем тако поручује Куста у предвечерје фестивала, неће бити ништа. Трг Николе Тесле на Мећавнику јуче је украшен паролама добродошлице на српском, енглеском, немачком, француском, кинеском, руском језику. На јарболима пред капијама Кустиног дрвеног града подигнуте су заставе Уругваја, Јапана, Русије, Румуније, Француске, Италије…

– “Кустендорф” сваке, па и ове године спаја младе и старе, афирмисане и оне који почињу. Овога пута више ћемо се концентрисати на радионице пошто ћемо имати госте, доказане уметнике, од којих учесници имају шта да науче. Овај фестивал је заразан, чујем да се по свету све више праве слични фестивали; заправо филм и филмски фестивали су постали компатибилни зато што су филм и биоскоп све мање компатибилни – објашњава Кустурица.

Први гост “Кустендорфа” биће италијански редитељ Матео Гароне, чији долазак је најављен за данас. Вечерас ће бити приказан његов филм “Прича над причама”, после чега ће Гароне одржати радионицу са студентима чија су се остварења нашла у такмичарском програму фестивала. Поноћним концертом јерменске групе “Реинкарнејшен” биће отворен музички део програма.

Емир Кустурица

Емир Кустурица

Девети по реду

Од 22. до 27. јануара у Дрвенграду у Мокрој Гори одржава се Девети међународни фестивал „Кустендорф“, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и компаније „Гаспром њефт“.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *