Вијести

ТРЕЗАН ЗАВРШИО НА ТРЕЖЊЕЊУ Саобраћајни инжењер на путу до станице полицајцима нашао 11 ПРЕКРШАЈА

Патрола полиције зауставила је стручњака за саобраћај, саобраћајног инжењера Владимира Симиџију, а кад су га због пола чаше вина привели на трежњење ни слутили нису да ће им он за време вожње до станице уочити чак 11 прекршаја.

– Двојица саобраћајних полицајаца су ме на правди Бога држали 11 сати у затвору, а ја за ових 47 година возачког стажа немам ни једну ситуацију у којој сам некога од учесника у саобраћају довео у опасност, а камоли добио казну. Притом су за 20 минута направили чак 11 прекршаја – огорчен је Владимир Симиџија (68), саобраћајни инжењер који је, како каже, пре скоро два месеца имао врло непријатно искуство са бахатим саобраћајним полицајцима због чега је упутио званичну жалбу.

Те вечери 29. новембра прошле године Симиџија је, како истиче, прошао праву голготу уместо рутинске алко-тест контроле у Булевару војводе Мишића.

– Саобраћајни полицајци су ме зауставили и питали да ли сам пио. Одговорио сам да јесам само једну чашу вина и ништа више. Након пробног теста очекивао сам да се на томе заврши и да супруга и ја наставимо до куће, удаљене око 300 метара од места контроле. Полицајац је посматрао уређај за тестирање и рекао ми „новац све решава“. Сведок је моја супруга Гордана Симиџија. Нисам се снашао па сам одговорио „немојте тако“, а полицајац је извадио нови уређај и рекао да дувам у њега – прича Симиџија који је те вечери возио „сузукија“.

Несрећни саобраћајни инжењер истиче како му полицајац „није показао нулто стање нити стерилност уређаја“.

– Био сам убеђен да код мене може да се нађе само симболична, законом дозвољена, количина алкохола. Пет до десет минута пре те контроле попио сам чашу, и то не пуну, црног вина. Зато сам се и шокирао када ми је полицајац рекао „1,44, морате

да пођете са нама. Запањен сам одговорио да то није могуће и пристао да пођем са њима сматрајући да ме воде на вађење крви како би се истина утврдила – наглашава Симиџија.

Чим је ушао у возило, инжењер је доживео нове непријатности.

На путу ка станици полицајци направили прекршаје

– Одмах је возач полицајац окренуо преко уздужне неиспрекидане линије, а на моју примедбу одговарио је да на то има право. Возио је агресивно, а на раскрсници са Љешком улицом скренуо лево и направио нови прекршај. Када сам видео да долазимо у полицијску станицу, а не у Дом здравља, замолио сам их да ме воде на вађење крви јер у мом организму није могла да буде недозвољена количина алкохола. Нервозно ми је одговорио „Не може, сада је касно“ – истиче инжењер.

У полицијској станици „Чукарица“ наставила се, како каже, тортура.

– Полицајци су били заузети испуњавањем формулара, не дајући ми било какво објашњење. У неком тренутку један од њих ме упитао „Хоћеш ли да потпишеш“. Прешао је на „ти“. Питао сам: „А, шта треба да потпишем“. Одговорио је „наредбу“, а потом одмах поставио ново питање: „Да ли хоћеш да потпишеш и записник“. Рекао сам да ћу их наравно потписати, али да морам и да их прочитам. Нажалост, због слабог осветлења у просторији, величине слова и квалитета рукописа, нисам могао ништа да прочитам, а полицајац је одбио да ми прочита записник на глас – жали се Симиџија и додаје да у записнику може да прочита број значке саобраћајног полицајца „135543“, али не и његово име и презиме.

Питања саобраћајног полицајца су се наставила.

– Питао је: „Да ли имаш неку примедбу“? Одговорио сам да имам више њих и тражио да их унесем у записник. Међутим, полицајац ми није то дао него се дигао од стола и нервозно, наредбодавалачки рекао да пођем са њим. Тек сутрадан сам добио записник у којем је наведено да примедби немам и да сам одбио да потпишем записник – каже инжењер.

Због пола чаше вина 11 сати на трежњењу

Симиџија наглашава да ништа у записнику није било тачно.

– Записник ми није прочитан, примедбе сам имао, нисам одбио да потпишем записник односно није ми ни пружена прилика да га потпишем. Све ово говори о бахатости, силеџијству и злоупотреби униформе. С друге стране, ни у једном тренутку нисам повисио тон, нити био дрзак – објашњава Симиџија који је 11 сати спавао на дрвеној клупи у полицијској станици.

Симиџија истиче да је послао писану жалбу саобраћајној полицији и да су му одговорили да ће испитати цео случај.

Подсећања ради, крајем прошле године и породиља је имала низ непријатности са саобраћајном полицијом због чега је реаговао чак и министар Небојша Стефановић.

Два пута сам био пијан у животу

– Претпоследњи пут сам био пијан 27.08.1971. године за моје момачко вече, а последњи пут 14.11.2001.године. То је све што се тиће мог пића, а возим од 1968. године – наглашава Симиџија.

11 прекршаја које су по Симиџији направили саобраћајни полицајци за 20 минута:

1. Арогантно и нељубазно понашање према учеснику у саобраћају

2. Спомињање било каквог новца у току контроле учесника у саобраћају

3. Вожња преко уздужне неиспрекидане линије, два пута.

4. Кретање возилом у забрањено лево скретање.

5. Агресивна вожња

6. Одбијање захтева за вађење крви

7. Одбијање захтева да се наглас прочита Записник

8. Одбијање захтева да у Записник унесем примедбе

9. Унос неистине у Записник да нема примедби

10. Унос неистине о одбијању потписивања Записника

11. Затварање учесника у саобраћају, у дужини од око 11 сати, без икаквог објашњења и оправданог разлога.

Чланови Правилника које нису испоштовали саобраћајни полицајци:

Члан 3.

У вршењу послова контроле и непосредног регулисања саобраћаја на путевима полицијски службеници обраћају се учесницима у саобраћају пристојно и озбиљним тоном и на јасан и разумљив начин саопштавају разлоге због којих им се обраћају.

Члан 9.

Полицијски службеник приликом контроле учесника у саобраћају предузеће мере са дужном пажњом и поштовањем личности и дужан је да се стара о поштовању личности, достојанству контролисаног лица, да исто не буде у непримереном положају и изложено неповољним атмосферским приликама.

Члан 17.

Уколико возач оспорава количину алкохола измерену одговарајућим средствима полицијски службеник ће му омогућити да на лицу места поднесе захтев и да на сопствени трошак буде подвргнут анализи крви, крви и урина или других телесних материја.

Члан 46.

Уколико учесник у саобраћају из става 1. овог члана оспорава количину алкохола измерену одговарајућим средствима полицијски службеник ће му омогућити дана лицу места поднесе писмени захтев у прописани записник (у образац „ПМО“) у коме су утврђени резултати испитивања, да о сопственом трошку буде подвргнут анализи крви, крви и урина или других телесних материја.

 

Владимир Симиџија

Саобраћајна полиција: Тужбу смо примили пре три дана, испитаћемо случај

– Примили смо притужбу од В.С. 18. јануара ове године и по њој поступамо. Поступак провере није завршен и у овом тренутку се не може говорити о одговорности полицијских службеника. Уколико се током провере утврди да је било неправилности у раду полицијских службеника против њих ће бити предузете адекватне мере – кажу у саобраћајној полицији.

У овој служби истичу да су прочитали записник који су сачинили саобраћајни полицајци.

– Према службеној белешци полицијских службеника, која се налази уз патролни лист, приликом контроле саобраћаја полиција је алкотестирала подносиоца пријаве и алко тест је очитао 1,44 промила алкохола у организму.  Подносиоцу пријаве је предочено да за количину преко 1,20 промила мора да иде на трежењење у полицијску станицу. Такође, на лицу места му је понуђено да, уколико сумња у резултат  алкотестрања, може да обави анализу крви, што је он одбио – наглашавају у саобраћајној полцији.

Извор: Блиц

Владимир Симиџија

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *