Вијести, Свијет

Литвињенков брат: Британија имала више разлога за убиство

Лондон – Британија је имала више разлога од Русије да убије бившег руског агента Александра Литвињенка, изјавио је његов брат Максим који такође тврди да су наводи о умешаности руског председника Владимира Путина клевета.

Резултати истраге о смрти Литвињенка, који је преминуо у Лондону 2006. пошто је попио чај отрован радиоактивним полонијумом, а које је јуче обелоданио британски судија Роберт Овен, указују на то да је руски председник Владимир Путин „вероватно одобрио” план руске безбедносне службе ФСБ о убиству Литвињенка.

Максим, који живи у Италији, каже да је „смешно” окривити Кремљ за убиство и да су британске безбедносне службе имале мотив за убиство.

Наводи су „клеветање” Путина, каже Максим и објашњава да његов брат не само да није био државни непријатељ већ је намеравао да се ускоро врати у Русију и да је контактирао своје старе пријатеље.

Према његовим речима, циљ навода је све гори публицитет руске владе, пише британски „Мирор”, преноси Танјуг.

Он такође каже да Александар Литвињенко није био шпијун који је радио за руске или британске службе, већ да је „више био као полицајац”.

„Александар је учествовао у операцијама борбе против организованог криминала као што су убиства и трговина оружјем, али није знао никакве државне тајне”, тврди Максим.grob-litvinjenka

Како истиче, „западни медији су га прогласили шпијуном”, а британски налази обелодањени 10 година после његове смрти имају за циљ притисак на руску владу.

Максим каже да ни он, а ни његов отац не верују у извештај судије и да чак сумњају у опште прихваћену чињеницу да је Александар отрован полонијумом.

Коментаришући став Александрове жене Марине која оптужује Москву за његово убиство, Максим каже да она тако говори јер живи у Лондону и „мора да игра игру”, преноси „Дејли мејл”.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *