Вијести, Мишљења

„Картагину (Русију) треба разорити”

РОБЕРТС: ВАШИНГТОН СЕ ДРЖИ КАТОНОВЕ КРИЛАТИЦЕ – „КАРТАГИНУ (РУСИЈУ) ТРЕБА РАЗОРИТИ”

                                       Пол Крејг Робертс

  • Пол Крејг РОБЕРТС: «Сједињене Државе се неће осећати безбедним док све државе не претворе у своје вазале, као што су већ претвориле све земље Европе, Канаду, Аустралију, Украјину и Јапан»

         НОВА војна стратегија САД потврђује да се Вашингтон неће осећати сигурним док год у свету буду постојале државе које воде од њега независну политику – оценио је Пол Крејг Робертс.

         Познати амерички политиколог нагласио је да САД управо зато у Русији виде главну претњу својој хегемонији.

         «Зато Војна стратегија САД пребацује тежиште са террориста на «државне актере» који «бацају изазов међународним нормама». А цео трик са «изазовом» је у томе – оценио је Робертс – што се односи на реално суверене државе које воде политику независну од политике Вашингтона. Те «ревизионистичке државе» нису опасност зато што се спремају да нападну САД – и сам Пентагон признаје да ни Русија ни Кина не намеравају да атакују САД – већ зато што су заиста независне. Другим речима: међународна норма је – зависност од Вашингтона».

         Робертс даље наставља: «Каква лицемерност Вшингтона! Русија је под баражном ватром критике за наводна дејства противна међународном праву, а заправо – зато што се не покорава налозима из Вашингтона. Другим речима: стратегију су написали вашингтонски неоконзервативци да би разбуктали рат са Русијом».

         Робертс поглед Вашингтона на Русију упоређује са познатим гледањем Катона-старијег на Картагину, са његовом чувеном крилатицом: „Картагину треба разорити”.         

         Његов закључак је: «Сједињене Државе се неће осећати безбедним док све државе не претворе у своје вазале, као што су већ претвориле све земље Европе, Канаду, Аустралију, Украјину и Јапан».

Пол Крејг Робертс

Пол Крејг Робертс

Истом темом се позабавио и политички аналитичар Брајан Бекер који је активиста америчке антивојне организације Answer Coalition.

По његовом мишљењу, САД своје савезнике плаше „руском опасношћу“ да би присилили Европу да купује америчку ратну технику.

„Зато говоре савезницима из НАТО: стајте у ред. То је за све нас животна претњ.. Морате трошити више новца з одбрану. Међутим, наглашава Бекер, европски лидер апсолутно схватају због чега САД ударају у ратне бубњеве. Знају да су амерички генерали – политичари у униформама који потом постају крупни бизнисмени”.

Бекер подвлачи: «САД надувавањем «руске опасности» спречавају Немачку и Француску да успоставе добре односе са Русијом који би могли да буду чак и војни. За Вашингтон је сада најважније да сачува дисциплину унутар алијансе».

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *