Вијести, Свијет

Владимир Путин: Евроазијски економски савез и Економски појас Пута свиле – иду заједно

ИРАН СПРЕМАН ДА ПРИСТУПИ ШОС КОЈИ ЋЕ ЗАЈЕДНО ИСТУПАТИ ПРОТИВ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

  • Резултате два самита у Уфи оценио руски вођа, рекавши и ово: „БРИКС се то развија природним путем. Нико никога нигде не тера. То је изузетно важна ствар, зато што сви учесници осећају објективну потребу за сарадњом. То нарочито тиче неопходности стварања демократскијих начела изградње светске привреде”

         ПО ЗАРВШЕТКУ самита ШОС и БРИКС у Уфи, одржаних од 8. до 10. јула, председник РФ Владимир Путин говорио је на конференцији за медије о резултатима тродневног рада у престоници Башкирије.

         Руски председник је истакао да је за сада рано говорити о било каквом проширењу граница ШОС.

         „Донели смо начелну одлуку о прикључењу Индије и Пакистана у својству пуноправних земаља-чланица. Ви и ја знамо позадину односа између те две земље, и веома се надамо да ће ШОС постати додатни форум на којем ћемо сви заједно успевати да тражимо компромисе и решења спорних питања” – казао је шеф руске државе.

         По Путиновим речима, и Иран жели да се прикључи ШОС – „разматрамо ту могућност”. „Друге земље такође показују велико интересовање, али за сада морамо да решимо питање придруживања Индије и Пакистана у пуном формату” – појаснио је он.

         Председник Русије је рекао да у овој фази не види потребу за  претварањем БРИКС у праву међународну организацију. „Не знам да ли нам је сада потребно да ту структуру чинимо бирократизујемо. За сада нема потребе за тим. А да би се боље координисао заједнички рад, направићемо електронски секретаријат” – рекао је шеф руске државе.

         По Путиновом мишљењу, важнија је заједничка тежња ка интегрисању. Он је подсетио да је БРИКС почео да се формира   2006. године, када су се „на маргинама” Г8 у Санкт Петербургу сусреле водеће личности Кине, Индије и Русије, а затим су се том формату прикључили Бразил и Јужноафричка Република.

         „Све се то развија природним путем. Нико никога нигде не тера. То је изузетно важна ствар, зато што сви учесници тог процеса осећају објективну потребу за сарадњом” – нагласио је руски председник и додао да се то „нарочито тиче неопходности стварања демократскијих начела изградње светске привреде”.

         Председник РФ је набројао главне одлуке донете на самитима. По његовим речима, документа која су усвојена на самиту БРИКС садрже конкретне договоре о развоју и јачању међународног статуса те организације. „Почео је практични рад финансијских институција БРИКС – Нове банке и Пула условних девизних резерви – са укупним капиталом од 200 милијарди долара” – напоменуо је Путин.

         Што се тиче самита ШОС, на њему је, између осталог, донета одлука о проширењу организације први пут за 15 година, истакао је руски председник. Такође су усвојене стратегија развоја ШОС до 2025. године и Уфска декларација ШОС.

         Он је нагласио да се на самитима окупило укупно 15 шефова држава, који су представљали различите континенте.

         Председник РФ је позвао кинеске бизнисмене да учествују на Далекоисточном економском самиту у септембру ове године у Владивостоку. „Мислим да би кинеске компаније могле да дају суштински допринос нашим  плановима у том региону, али, наравно, уз корист за себе” – нагласио је Путин.

         „Русија је у стању да пружа помоћ својим партнерима. Упркос тешкоћама у руској привреди, темељи нашег економског постојања то омогућавају” – истакао је он. Путин је додао да премијер Грчке лексис Ципрас није тражио од Русије било какву помоћ.

         Говорећи о догађајима у Украјини, председник Русије је изјавио да реализација минских споразума шлајфује због тога што Кијев не жели да води директан дијалог са Донбасом.

         Путин је истакао да је такво понашање Кијева чудно, зато што су управо украјинске власти инсистирале да у Минск на преговоре и потписивање докумената допутује руководство непризнатих ДНР и ЛНР. „Сада видимо да с њима не желе да директно разговарају. А зашто су онда тражили да они дођу, потпишу документа?“ – рекао је руски председник. „Сматраћемо да је то ипак тактички потез” – казао је Путин.

         Алтернатива мирном решавању те кризе не постоји, истакао је је шеф руске државе и додао да „имамо више шансе да успемо него да не успемо“.

         Евроазијски економски савез и „Економски појас Пута свиле” су компатибилни и нису у међусобној супротности, изјавио је председник РФ.

         Путин је нагласио да све колеге и у оквиру ШОС, и у оквиру БРИКС често говоре о томе да се „одрживи развој не може обезбедити без развоја инфраструктуре”. По мишљењу руског председника, то се тиче железничке, аутомобилске, авио и лучке инфраструктуре, цевоводног транспорта.

         Он је истакао да интензивирање активности бојовника терористичке организације Исламска држава у Авганистану угрожава јужне границе ШОС.

          На самиту је констатовано интензивирање активности „бојовника Исламске државе који су пружили своје пипке и на ту земљу”, рекао је председник РФ.

Председник РФ Владимир Путин

Председник РФ Владимир Путин

„Сматрамо да је важно без одуговлачења приступити реализацији програма сарадње у борби против тероризма и сепаратизма за 2016-2018. годину који је усвојен на самиту, започети израду Конвенције ШОС о борби против екстремизма” – казао је руски вођа.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *