Вијести, Фото и Видео

Махер за извињавање дао инструкције Вучићу како да се извињава у Сребреници

ТАДИЋ МУ ПОРУЧИО И ДА ИДЕ И ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ОНО ШТО ЈЕ ГОВОРИО ПРЕ 20 ГОДИНА

  • ИЗ ИЗВЕШТАЈА АГЕНЦИЈЕ БЕТА: Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да сматра да се у Сререници догодио геноцид и да је порицање тога неморално и кукавички
  • ФАКТИ: Ево, Бета Владимира Вукчевића, који ово говори, назива „српским тужиоцем“. Једно је, додуше и без овога и пре овога, сасвим јасно: он није „српски тужилац“! Он је тужилац за ратне злочине у Србији који за тврдњу о геноциду није добио ни од кога мандат, а његово тужилаштво се Сребреницом није самостално бавило. Сад се, заправо, само потврдило да је Вукчевићево тужилаштво својеврсна филијала Хашког трибунала

         БИВШИ председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је добро што премијер Србије Александар Вучић иде у Сребреницу и да би он тамо требало да упути извињење у своје лично име, због свега што је говорио у прошлости.

         „Добро је да иде, добро је да то чини, али не треба да нас враћа у атмосферу од пре 10 година… Он (Вучић) треба да се извини у своје лично име, за све што је раније говорио. Тако би дао допринос уверењу да се ствари мењају код премијера и код људи који су сада на власти”, казао је Тадић на трибини коју су поводом 20 година од геноцида у Сребреници организовали Форум ЗФД и недељник „Време“.

         Он је подсетио да је пре 10 година он већ био на комеморацији сребреничким жрвама и као тадашњи председник државе се извинио се у име државе и народа.

         Тадић је истакао да је он то тада учинио као „унилатерални чин извињење породицама жртава и бошнајчком народу, без очекиваног реципроцитета“.

         Тадић је истакао да су безбедносни ризици у тренутку када је он ишао у Сребреницу били већи него данас.

         „Пришла ми је једна мајка и рекла да сам ја убица“, казао је Тадић.

         Бивши председник државе и садашњи лидер Социјалдемократске странке подсетио је и да се у Србији много тога променило током последњихдесет година, а у међувремену и Међународни суд правде је уставновио да је у Сребреници реч о геноциду и да би свака држава чланица УН то требало да прихвати.

         Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да сматра да се у Сререници догодио геноцид и да је порицање тога неморално и кукавички.

         Према његови речима, први случај којим се српско тужилаштво бави, а тиче се сребреничког подручја је предмет „Кравице“, у коме је у истоименој радничкој задрузи било убијено око 1.000 муслимана. Српско правосуђе тај предмет, категоризује као „ратни злочин“.

         „Посао тужилаштва је да утврди индивидуалну кривицу и да након тога не може да се говори о томе да су Срби овакви или онакви, већ да одговорни буду кажњени“, рекао је Вукчевић.

         Док је за Вукчевића у правним оквирима, ипак, веома тешко доказати геноцид, јер је тешко доказати постојање геноцидне намере, за његовог колегу тужиоца из Босне и Херцеговионе Ибру Булића, дилема не постоји.

         Према његовим речима, правосудни органи Босне и Херцеговине су своје случајеве процесуирали на основу доказа и сведочења из Хага, због деликатности случајева било је рађено на предметима, али су докази ипак потврдили геноцид.

         Једна од учесница трибине активисткиња Жена у црном Сташа Зајовић истакла је да се у Србији на нивоу државе и читавог друштва пориче да је у Сребреници било геноцида и да је у том смеру потребно направити велики морални искорак.

Борис Тадић

Борис Тадић

Она је подсетила на раније ставове и изјаве премијера Александра Вучића и упитала да ли је промена могућа ако се негира геноцид.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Вијести о…: И да ли је било добро што је ишао? Погледајте видео о томе шта је причао пре 20 година…

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *