Вијести, Култура

Ћирилица је српски кинески зид

Гојко Ђого на „Тргу од ћирилице“: „Данас је незамисливо да у Европи постоји неки Трг од латинице“

„Данас је незамисливо да у Европи постоји неки Трг латинице. Да неко од неког брани латиницу. Зато се налазимо вечерас на једном мјесту које сигурно нигдје не постоји у Европи, а вјероватно ни у свијету. Шта то значи да неко угрожава један народ и његово писмо. Овај Трг од ћирилице код цркве Арханђела Михаила који предводи небеску војску и небеског анђела какав је Алекса Шантић, ту међу књигама, ми покушавамо да бранимо ћирилицу. Од кога је бранимо. Од самих себе“, рекао је пјесник Гојко Ђого обраћајући се публици у Херцег Новoм на Тргу од ћирилице. Пјесник је говорио на представљању нових издања Књижевне задруге Српског националног Савјета Црне Горе и едиције „Антологија Сербика“, у оквиру које је објављена и Ђогова збирка „Грана од облака“.

Додајући да народ који изгуби језик и писмо, губи и национални идентитет, Ђого додаје и да је незамисливо да се ћирилица негативно третира у Црној Гори, мјесту „гдје је прије осам вјекова ћирилица проговорила најљепшим писмом и језиком на свијету“. Подсјетио је пјесник да се то већ кроз историју српског народа дешавало, и да је увијек почињало од културе и писма, јер, истиче Ђого, не треба да чуди ако се зна да је „ћирилица српска артерија историје. Ћирилица је аорта српског национализма у позитивном смисла“. Но, сдодао је, увијек су постојали браниоци ћирилице, како некада, тако и сада, у лику 26 професора, бранилаца достојанства српског језика.

Публици је говорио и пјесник Рајко Петров Ного, истичући да је Трг од ћирилице прави подвиг. Но, додао је Ного представљајући „Антологију Сербика“, „ћирилица није секташ, и овдје имамо читав низ књига и на латиници. Супротно се не би могло ни очекивати“.

– Био бих поносан када би био и Трг од латинице, а на њему читав један вод књига написаних ћирилицом. Многи наши пријатељи се чуде како ми одустајемо од нашег исконског писма. Када смо се ми у писмене народе уписали захваљујући овим просвјетитељима Ћирилу и Методију. И све што смо икада написали и створили на ћирилици смо створили. Овдје су казане важне, крупне и храбре ријечи. Можда би Херцег Нови показо примјер, нека се та „зараза“ шири широм српства – рекао Ного. Осврнуо се пјесник и на сљедеће:

– Сада се дешава истрага предака Светог Петра Цетињског, Петра Петровића Његоша, Марка Миљанова, Стефана Митрова Љубише.

Гојко Ђого на „Тргу од ћирилице“

Гојко Ђого на „Тргу од ћирилице“

Они који су против ћирилице, они не ратују са савременицима они ратују са прецима. Наше писмо је знак нашег препознавања, нашег идентитета. Да његујемо наше писмо ћирилицу и оно би се видјело као Кинески зид са мјесеца. Ћирилица је српски кинески зид – казао је Ного. З. Ш.

Ђого у Пиви

Поводом храмовне славе Успенија Пресвете Богородице, данас у 9 часова у манастиру Пива код Плужина, биће служена Света литургија. Након бесједе, причешћа и пресјецања славског колача, планирано је да бесједи српски пјесник Гојко Ђого. Биће одржан и богат културно – умјетнички програм уз трпезу љубави.
Љубитељи поезије у Никшићу вечерас у 20 часова, Парохијском дому Св. Василија Острошког биће у прилици да присуствују пјесничкој вечери Гојка Ђога, а домаћин програма биће проф. др Јован Делић, књижевни критичар.

Зоран Шакотић-Лидија Никчевић

Извор: Чувари ћирилице,http://www.mitropolija.com/gojko-djogo-na-trgu-od-cirilice-danas-je-nezamislivo-da-u-evropi-postoji-neki-trg-od-latinice/

Видите и: Десет година од „сече србиста”
http://www.vijestio.com/vijesti/deset-godina-od-sece-srbista/

Свако има избор, па и ти роде
http://www.vijestio.com/vijesti/region/svako-ima-izbor-pa-i-ti-rode/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *