Вијести, Технологија и Наука

Кина је избила на чело светског рејтинга суперкомпјутера

САД нису успеле да поврате палму првенства у производњи компјутерских система великих капацитета, коју су некада неопозиво освајале. Четврти пут заредом на светском рејтингу суперкомпјутера прво место заузима суперкомпјутер „Тјанхе-2“, који је направио Кинески институт за одбрамбену науку и технику.

По верзији међународне организације ТОП500, на другом месту је суперкомпјутер Titan који припада националној лабораторији „Оук-Риџ“ министарства за енергетику САД.

По брзини рачунања кинески монструм скоро двоструко превазилази америчког конкурента. Његов капацитет је, поређења ради, једнак капацитету 42.300 кућних компјутера на бази савременог процесора Intel Core i7. „Американац“ већ по четврти пут заредом не може да се реваншира, иако је капацитет „Тјанхе-2“ остао исти као прошли пут. Стручњак за конкурентско обавештавање, професор Уралског државног економског универзитета Евгениј Јушчук је убеђен: вођство Кине у овој области је резултат амбициозне и наменске државне политике.

Да би се у компјутерској техници постигли овакви резултати на једном месту треба концентрисати много паметних људи, много новаца и добру индустријску базу. Кина је 25 година ишла управо ка томе и, између осталог, развијала је електронику. Није случајно што је код себе сместила производњу америчких машина Apple и многих других. Правећи производе за њих, уједно је преузимала технологије. Даље је кренула у војну сферу. Суперкомпјутер представља резултат свега овога. Јер, Кина покушава да избије међу светске лидере, и то не само у овом правцу. Она у целини жели да избије међу светске лидере у економији, и већ је постала један од њих. Осим тога, Кина сад активно слаби САД, између осталог, активно напада долар. Зато напредак у суперкомпјутерима представља испољавање исте ове тенденције.

Уочи објављивања рејтинга ТОП500 министарство за енергетику САД је најавило програм COREL . Инвестиције износе 325 милиона долара. Циљ је стварање два суперкомпјутера чија брзина рачунања може бити 3-5 пута већа од „Тјанхе-2“.

Међутим, главни аутор рејтинга, професор Универзитета „Тенеси“ Џек Донгара сматра да ће у „компјутерској трци“ САД бар до 2018. године гледати Кини у леђа. Његово мишљење дели Александар Власов – директор за развој пословања медијске компаније „Гротек“, програмски директор Међународног форума „Технологија безбедности“:

Није нимало чудно то што се најмоћнији суперкомпјутер преселио у Кину и што Кина сад води у овој трци. Не заборавимо да је Кина светска радионица за склапање компјутера свих водећих произвођача. Зато је за десетак година успела да се обучи. Стога ми се чини да је у питању логичан развој IT-гране у Кини. Суперкомпјутер показује ниво технолошког развоја земље. Значи, једноставно видимо да је Кина од копирања прешла на самосталну израду производа врло високих технологија и да јача своје лидерске позиције.

Ипак, збирни капацитет свих суперкомпјутера у земљи још увек остаје највећи у САД. Истина, број моћних америчких система на рејтингу ТОП500 и даље пада. Пре годину дана их је било више од половине – 265. На најновијем ажурираном рејтингу остало их је 231. Оваквим темпом САД се ближе историјском минимуму већ следеће године.

Кина је избила на чело светског рејтинга суперкомпјутера / © Фото: East News/Associated Press

Кина је избила на чело светског рејтинга суперкомпјутера / © Фото: East News/Associated Press

Без обзира на изванредне резултате „Тјанхе-2“ укупан број кинеских супрекомпјутера такође опада. Из нове верзије рејтинга нестало је 15 кинеских система, остао је само 61. У осталом делу азијског региона се такође запажа опадање. Укупан број система великог капацитета у њему је за пола године пао за 12 суперкомпјутера. Остало је само 120 моћних система у целом региону.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *