Вијести, Технологија и Наука

Русија произвела домаћи чип за платне картице

ПРОИЗВОЂАЧ ТВРДИ ДА ЗАПАДНИ ЧИПОВИ МОГУ ШПИЈУНИРАТИ ВЛАСНИКА И ТОК ЊЕГОВОГ НОВЦА

        У НАЦИОНАЛНОМ систему платних картица Централне банке Русије користиће се руски чип компаније „НИИМЕ и Микрон“.

        Како је листу „Известија“ рекао портпарол те компаније Алексеј Дианов, чип је направљен помоћу руских технологија, као алтернатива чиповима америчке, европске и азијске производње које тренутно користе руске банке приликом емитовања картица.

        „Приликом коришћења увозног чипа, треба плаћати за лиценцу страним власницима права на крипто-алгоритме, који уз то нису у складу са руским државним стандардима. Осим тога, страни банкарски чипови могу да доспеју под ембарго, па би била забрањена њихова испорука у Русију“ – казао је он.

        По речима Дианова, „Микронов“ чип је већ сертификован по међународном стандару EMV и зато може да се користи не само у руским платним системима, већ и међународним“.

        „Стопроцентно руске технологије и производња гарантују сталну доступност чипова за руски банкарски систем. Осим тога, производња руских чипова уклапа се у политику програма замене увозних производа“ – истакао је он.

        Како је листу рекао извор у Централној банци Русије, чип руске производње је нарочито потребан у условима санкција САД и ЕУ.

        „Потребна је сигурност да се на чиповима уграђеним у картице руских банака не налази, на пример, апликација која доставља податке властима страних држава. Када је чип страни, увек постоји ризик да ће у њих бити уграђено нешто што ће омогућити праћење корисника и њихових операција с рачунима“ – појаснио је извор.

Русија произвела домаћи чип за платне картице

Русија произвела домаћи чип за платне картице

Према предвиђањима „Микрона“, прва партија картица с новим руским чипом може бити емитована у РФ већ на јесен ове године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *