Регион

Патријарх Иринеј позвао политичке челнике РС да не изводе 14. маја народ на митинге и контрамитинге

„НАРОД НАМ ЈЕ ПОВЕРЕН НА СТАРАЊЕ – ВАМА НА СВЕТОВНО, А МЕНИ НА ДУХОВНО, ТО НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ”

  • ПАТРИЈАРХ: Позивам Вас да одустанете од зборовања и масовних окупљања 14. маја и очински молим да решење за све несугласице, проблеме и сукобе тражите у братским разговорима. Ни једна та несугласица, ни један проблем и ни један сукоб није и не сме бити већи од наше Републике Српске и нашег српског народа
  • ПАТРИЈАРХ: Не дајте ни једни да дође до проблема са огромним последицама! Попустите и као браћа, пријатељи, домаћини и прави Срби пружите руку једни другима. Изнађите решење јер не постоји нерешив проблем за нас православне хришћане. Неслога нас је десетковала, зауставите пропадање у тај понор у који срљамо као народ!
  • ДОДИК: Спреман сам да откажем митинг власти 14. маја у Бањалуци, ако то учини и опозиција. У том случају сам спреман да организујем састанак лидера свих политичких странака из РС, како бисмо сва размимоилажења решили кроз дијалог и на тај начин заједно допринели јачању, а не слабљењу Републике Српске. Захвалан сам патријарху на упућеном писму и на исказаној бризи за српски народ у Републици Српској. Нашој разједињености највише се радују они који нам не желе ништа добро
  • БОСИЋ: СПЦ мора остати политички неутрална и не треба да се меша у политичка питања. СДС никада ништа неће рећи против СПЦ. Знате историјат односа СДС-а и СПЦ почетком деветесетих година и каква је улога СДС-а била у снажењу СПЦ, али мислим да је сада пређена граница мешања патријарха у политичке ствари

         ПАТРИЈАРХ српски Иринеј јавно је позвао политичке лидере Републике Српске да не деле народ и да РС не чине жртвом своје неслоге, већ да проблеме и несугласице реше разговором, братским договором и хришћанским смирењем.

         Патријарх је „политичким челницима у Републици Српској” упутио „позив на јединство”.
Факти преносе најважније делове патријарховог апела:

         „Као што верујемо да ће Свети Архијерејски Сабор, после Литургије 14. маја у Пећкој Партијаршији, и Литургије у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Призрену 15. маја, успети да у наступајућим данима, а потом и у радном делу заседања у Београду, уз припреме за Свеправославни сабор на криту у јуну ове године, одговори на сва питања и расправи и реши неке недоумице, желимо да верујемо да и Ви тако, драга браћо у Христу и децо моја духовна, можете и требате своје проблеме, својих политичких разлика којима припадате, решавати и решити разговорима и договорима – нешто пре, а нешто после 14. маја 2016. године.

         Велики је посао пред нама овде и припреме су велике, али нас свака помисао на догађаје најављене за 14. мај у Бањалуци и могуће нежељене последице оваквих Ваших одлука дубоко рањавају и веома забрињавају. Стога Вас позивам да одустанете од зборовања и масовних окупљања 14. маја и очински молим да решење за све несугласице, проблеме и сукобе тражите у братским разговорима.

         То свакако треба да буде кроз договоре у институцијама Републике Српске, као и у личним разговорима које треба да водите јер ни једна та несугласица, ни један проблем и ни један сукоб није и не сме бити већи од наше Републике Српске и нашег српског народа.

         Народ нам је поверен на старање, Вама световно, а мени духовно, то не смемо заборавити!

         Не дајте ни једни да дође до проблема са огромним последицама! Попустите и као браћа, пријатељи, домаћини и прави Срби пружите руку једни другима.

         Изнађите решење јер не постоји нерешив проблем за нас православне хришћане. Неслога нас је десетковала, зауставите пропадање у тај понор у који срљамо као народ!

         Имајте братску љубав у срцима, имајте снагу разума над слабостима својим, имајте вере и наде у помоћ Господа нашег Исуса Христа и учините да се са благословом нашим и Вашим смирењем смире страсти и узбуђење у народу, те да у миру и разумевању решите све несугласице, проблеме и сукобе”.

Патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј

Председник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да је после позива патријарха Српске православне цркве Иринеја спреман да откаже митинг власти 14. маја у Бањалуци, ако то учини и опозиција.

“Желим изразити своју захвалност патријарху на упућеном писму и за исказану бригу за српски народ у Републици Српској. Сагласан сам да су српском народу потребни дијалог и слога, јер се нашој разједињености највише радују они који нам не желе ништа добро”, рекао је Додик Српској новинској агенцији (Срна).

Додик је истакао да је спреман отказати најављени митинг, ако то учини и опозиција.

“Уколико и они пристану да то учине, на тај дан сам спреман, уместо митинга, организовати састанак лидера свих политичких странака из Републике Српске, како бисмо сва размимоилажења решили кроз дијалог и на тај начин заједно допринели јачању, а не слабљењу Републике Српске”, пренели су бањалучки медији Додикову изјаву Срни.
Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић оценио је да СПЦ мора остати политички неутрална и да не треба да се меша у политичка питања.

“СДС никада ништа неће рећи против СПЦ. Ви знате историјат односа СДС-а и СПЦ почетком деветесетих година и каква је улога СДС-а била у снажењу СПЦ, али мислим да је сада пређена граница мешања патријарха у политичке ствари”, рекао је Босић вечерас у емисији “Пулс” бијељинске БНТВ.

Он је појаснио да је патријарх Иринеј катастрофално поступио када је пред опште изборе 2014. године дошао у Бањалуку и отворено подржао Додика.

Босић је истакао да је такав Иринејев поступак “пре свега катастрофалан за цркву”.

“Више од пола народа није гласало за Додика и сврстати се у таквој ситуацији на једну страну, политички је невероватан патријархов потез”, истакао је лидер СДС-а.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара