Свијет

Марија Захарова: Русија је нудила NATO заједничку ПВО, али је алијанса то одбила

ПРЕДЛАГАЛА ДА ТА ПВО БУДЕ ПОДЕЉЕНА НА СЕКТОРЕ, А АМЕРИЧКУ ПРО У РУМУНИЈИ СМАТРА – ПРЕТЊОМ

        РУСИЈА је била спремна да створи заједничку ваздушну одбрану са НАТО-ом, али је Алијанса то одбила, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући гомилање трупа НАТО у Румунији.

        „Већ дуги низ година, руска страна је у више наврата скретала пажњу на ризике које представљају такво једнострано распоређивање стратешких система ракетне одбране САД по међународну безбедност и стабилност. Били смо спремни да блиско сарађујемо, укључујући стварање заједничке ваздушне одбране са НАТО, који би био изграђен на принципу сектора“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре, а пренео Спутњик.

        Она је додала да би „то би заиста могло да заштити регион од могућих ракетних претњи изван евроатлантског региона, а да истовремено не наруши стратешки паритет“.

Марија Захарова

Марија Захарова

Амерички ракетни штит у Румунији постаје данас оперативан, што је Кремљ оценио као претњу за националну безбедност Русије, док САД и NATO кажу да штит није усмерен против Русије већ има за циљ да Европу заштити од балистичких пројектила.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара