Култура

Ноћ музеја – без ћириличне рекламе?

БЕОГРАД – Занимљиве историјске приче, интригантне поставке савремене уметности, програми намењени најмлађима, све подељено у неколико тура, очекује посетиоце 13. „Ноћи музеја“ у Београду, која ће бити одржана 21. маја од 17 часова па до сат иза поноћи.

Директорка манифестације Ана Јовановић најавила је у изјави Танјугу 65 локација, колико је описано у билтену, уз још пет-шест о којима заинтересовани могу прочитати на сајту, са стотинак програма.

„Ове године отварамо 11 нових локација, поред којих свакодневно пролазимо, а не знамо да могу бити музеји, да чувају вредне колекције и крију необичне приче“, истакла је Јовановић.

Неиспричане приче доносе Анатомски музеј факултета ветеринарске медицине, Управна зграда Железнице, Шеик Мустафино турбе, Београдска надбискупија, Докторова кула, Веспа музеј Србије, Арте галерија, Јавни акваријум и тропикаријум, Палата Србије, Институт за судску медицину, Заједница института Србије и Институт економских наука.

Музеј Југословенске кинотеке представиће се изложбом „Плави анђели филмског платна“ – од Мерилин Монро и Грејс Кели до Милене Дравић и Бебе Лончар, посетиоцима ће се представити најпознатије плавуше из света филма, фаталне лепотице које су сијале у најразличитијим улогама, од Бондових девојака до Хичкокових хероина.

„Арте галерија“ на Андрићевом венцу ће отворити досије Мустафе Голубовића, тајног агента, хероја балканских и светских ратова, човека са небројено много легитимација, заводника највећих светских лепотица.

Изложбом „Из легата Железничког музеја“, овај музеј ће представити дела Миће Поповића, Боже Илића, Стане Кумар, Петра Лубарде и других великана српске уметности и испричати бројне авантуре железнице и њених најзначајнијих актера.

То ће уједно бити прилика да посетиоци завире у нову сталну поставку Железничког музеја, а своја врата те вечери први пут широм отвара и зграда Железнице Србије – грандиозно здање у коме постоји више од 600 просторија, где су снимани многи домаћи филмови и где и даље ради један од најстаријих лифтова у Београду, „Патер Ностер“, један од неколико преосталих у Европи.

У Легату Петра Лубарде најмлађи посетиоци, узраста од шест до 12 година ће учити како да праве нацрте за гоблене инспирисане Лубардиним сликама, израђене на гобленском платну, а сав приход прикупљен њиховом продајом биће дониран Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Архитекта, академик Брана Митровић представиће у згради некадашње Јадранско-подунавске банке избор од 10 скулптура и споменика са улица и из паркова Београда, који на прави начин дочарава уметничке и историјске вредности престонице.

Музеј науке и технике свим посетиоцима дочараће како то звучи музички судар Баха и „Пинк флојда“, удруженим снагама оргуља и стаклене харфе, а у Музеју Српског лекарског друштва биће постављена изложба о феномену здравља и лепоте у првим деценијама 20. века.

Љубитељи аутомобила, али пре свега прича које круже око ових четвороточкаша, пронаћи ће свој кутак у Медија центру „Одбрана“, где ће их у „Ноћи музеја“ дочекати „Мајстор за аутомобиле и људске душе – Драгиша Крунић“, док ће Музеј афричке уметности посетиоце повести на путовање у крај народа Јоруба из Нигерије, који има највећу стопу рађања близанаца на свету.

Нa кoнфeрeнциjи зa нoвинaрe у Дoму Вojскe нajaвљeн прoгрaм бeoгрaдскe „Ноћи музеја“

Нa кoнфeрeнциjи зa нoвинaрe у Дoму Вojскe нajaвљeн прoгрaм бeoгрaдскe „Ноћи музеја“

Стамбол капија на Београдској тврђави одшкринуће врата средњег века кроз изложбу средњевековних одаја са оружјем, одеждама и опремом, док ће Велики барутни магацин дочарати причу о путу једног жртвеника из трећег века, који је откривен тек 1927. године.

Београђане очекује још много тога 21. маја, а улазнице могу се купити по претпродајној цени од 400 динара, док ће на дан манифестације коштати 450 динара.

Извор: Танјуг

Вијести о…: И ове године, српска културна манифестација – без српског писма? Зашто? Ко је финансира? Да ли овако треба да је финансира?

Коментариши чланак

Коментара