Економске теме

Цене нафте у свету опет ће расти кад почне да се празни терминал Кушинг у Оклахоми

У КУШИНГУ СЕ НЕДЕЉНО ТРГУЈЕ ЗА 3 МИЛИЈАРДЕ БАРЕЛА НАФТЕ WTI

  • Кушинг је највећи терминал за нафтне деривате у свету. Његов капацитет је 73 милиона барела, што је око 13% укупног америчког капацитета. Тамо се такође налази неколико важних нафтовода, којима се нафта пребацује од бушотина до рафинерија на обали Мексичког залива
  • Тренутно су складишта у Кушингу попуњена до 89% укупног капацитета. И, како кажу стручњаци, док та цифра не падне испод 80%, цене ће остати ниске

        СВЕТСКЕ цене нафте и даље контролишу САД, пошто је динамика количине сирове нафте, која се чува у америчком терминалу у Кушингу, полазна тачка за одређивање цене нафте типа WTI.

        Цене WTI и Brent имају значајну реципрочну корелацију са обимом сирове нафте која се налази у Кушингу.

        Од почетка 2014. године и до краја јула, залихе нафтне у Кушингу су пале, а светске цене нафте премашиле су 100 долара за барел. Али, од новембра су се цене снижавале заједно са залихама у Кушингу.

        До краја јануара 2015. године цене су пале до 46 долара за барел.

        У фебруару су цене порасле, јер је тржиште очекивало скоро смањење производње у САД. Међутим, растуће залихе у овом терминалу у Оклахоми су опет спустиле свет „на земљу“ и цене „црног злата“ су у марту поново пале.

        Даље су залихе нафте падале до средине јуна 2015. године, и у то време су цене порасле на 60 долара за барел.

        Забринутост због економског раста Кине и укидање санкција Ирану су ојачали утицај обима нафте у складиштима и цена је пала на готово 38 долара до средине августа.

        Када су залихе поново пале крајем августа, цене су порасле на близу 50 долара за барел, а затим су се стабилизовале до краја октобра. Касније су залихе расле, али побољшала се и перспектива кинеске привреде, када је Народна банка Кине најавила подстицајне мере.

        Од почетка новембра до краја 2015. године, залихе у Кушингу су поново порасле, а цене нафте су пале испод 30 долара због колапса кинеске берзе.

        Током 2016. године утицај нивоа америчких залиха је очуван. Због пада залиха и гласина о смањењу производње OPEC-а, као и због замрзавања производње, цене су премашиле 30 долара по барелу.

        Очигледно је да су промене резерви нафте у Оклахоми доминантан фактор који утиче на цене нафте.

        Економска и политичка дешавања у свету такође могу имати утицај на цену нафте, али без подршке динамике залиха у САД, ове промене су релативно краткорочне.

        Кушинг је највећи терминал за нафтне деривате у свету. Његов капацитет је 73 милиона барела, шти је око 13% укупног америчког капацитета. Тамо се такође налази неколико важних нафтовода, којима се нафта пребацује од бушотина до рафинерија на обали Мексичког залива.

        Кушинг је такође главно место на којем се формирају цене фјучерс уговора за West Texas Intermediate, чији недељни обим трговања превазилази 3 милијарде барела.

        Међутим, највећи део ових уговора никако није повезан са снабдевањем, већ се тргује искључиво са спекулативне тачке гледишта. Осим тога, компаније их користе да би се заштитиле од ризика.

        Сада је исплативије платити за складиштење нафте, него је продавати уз губитке.

        Након што је укинута забрана извоза нафте из САД, укупне резерве у тој земљи су расле за 1,5 милиона барела недељно, а у Кушингу су се резерве повећавале за 500 хиљада барела сваке недеље.

        Тренутно су складишта у Кушингу попуњена до 89% укупног капацитета. И, како кажу стручњаци, док та цифра не падне испод 80%, цене ће остати ниске.

Терминал Кушинг, Оклахома

Терминал Кушинг, Оклахома

Такође треба напоменути да ниво производње нафте у Сједињеним Државама има директан утицај на светске цене, а не само на вредност WTI. Већ дуже време, производња нафте на локалитету Бакен је била стабилна на 1,2 милиона барела дневно. Али, сада је почела да опада.

Економисти и енергетски експерти истичу да ће већ у другој половини 2016. године, при садашњим условима, пад достићи значајан ниво.

Релативно мало смањење залиха од 3-5 милиона барела може довести до повећања цене WTI за 10-15 долара.

Превео: Срђан Ђорђевић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара