Живот и Здравље

Седам најнездравијих напитака

slikacitava.php

Исто колико пазите шта једете, требало би да пазите и када је ријеч о напицима које уносите у организам. Како је понуда сокова и других напитака све богатија, тако с полица вреба и све више замки.

Течности које би требало да буду здраве, да нас напуне енергијом и храњивим материјама заправо су крцате шећером и адитивима чија је имена немогуће изговорити.

Лако је то схватити само ако прочитате етикету са састојцима, зато слиједећи пут приликом куповине издвојите неколико секунди и провјерите колико се шећера и калорија крије у напитку којим сте намеравали да угасите жеђ.

И једна напомена: вода и биљни чајеви избор су с којим не можете погрешити!

1. „Природни“ сокови

Сокови који се продају под етикетом природни већином су само вода којој су додане боје и шећер. Ако желите здрави напитак сами исциједите воће или купујте само оне сокове који су произведени од природног сока без додатка сладила.

2. Вода с укусом

Вода с укусом можда осигурава малу количину витамина, али је такође пуна шећера. Зато је треба избјегавати, а добро је обратити пажњу и код куповине обичне воде у боци. Ако на етикети међу састојцима пише још нешто осим воде и природних додатака, оставите је на полици.

3. Газирана пића

Њиховом укусу који нагриза грло и освјежава тешко је одољети, али осим тог краткотрајног ужитка, газирана пића неће вам донијети ништа добро. Пуна су шећера и празних калорија, често садрже и кофеин, немају никакву хранљиву вриједност, а њихов главни састојак фосфат има токсично дејство: може убрзати процес старења, односно допринети уништавању тијела.

4. Коктели

Примамљиве мјешавине воћних ликера и жестоких пића могу садржати и до вртоглавих 880 калорија, што је осам пута више од чашице рума. Добра је околност што се конзумирају углавном само љети.
5. Фрапе
Воће је здраво, али воћни фрапе од литар може да садржи и до 700 калорија и само два грама протеина, због великог удијела шећера. Калорије из било које хране претварају се у масноћу ако поједете више него што потрошите. Ако волите фрапе измиксајте га код куће и њиме замијените оброк, на пример вечеру.

6. Жестока пића

Умјерена конзумација алкохола, једно до два пића недељно, подиже ниво доброг холестерола, подстиче крвоток и убрзава метаболизам, али ако пијете више од тога ризик од гојења и других здравствених проблема се повећава. Истраживање Америчког друштва за превенцију и истраживање рака показало је да је смртност узрокована раком била 36 одсто већа код људи који су били зависни од алкохола, него код оних који су га конзумирали умјерено или га уопште нису пили.

7. Енергетска пића

Већина енергетских пића пуна је кофеина и шећера због чега ће вас на кратко „подићи“, али ће вас и врло брзо „спустити'“. Зато, када осјетите умор или недостатак концентрације посегните за шољицом зеленог чаја или поједите шаку очишћених ораха.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *