Живот и Здравље

Пољубац, неоспорива моћ тренутка

032295

Пољубац од памтивијека има неоспориву моћ тренутка, вјечности и живота, ту је када тјешимо, када се веселимо, када се обећавамо на љубав до краја живота. Поводом обиљежавања Међународног дана пољупца доносимо све оно што га чини битним покретачем живота

1. Љубимо се јер нам љубљење помаже да изаберемо одговарајућег партнера. Када су лица близу то је најбољи начин да осјетимо партнерове феромоне и размијенимо биолошке информације. Истраживања су показала да жене више привлаче мушкарци који имају развијен имунитет на болести на које оне немају. Тиме се осигурава да потенцијални заједнички потомци имају снажнији имунолошки систем од родитеља.

2. Љубљење је научено понашање, а то потврђује и чињеница да се не љубе сви људи свијета. Само 90 посто људи практикује љубљење док 10 посто уопште не зна шта је то. Ту углавном спадају нека племена у мање развијеним дијеловима свијета.

 

3. Многи филмски парови овјековјечили су стравствене и незаборавне пољупце на филмском платну. На првом мјесту најславнијих је онај Хеенфрија Богарта и Ингрид Бергман у филмском класику ‘Казабланца’, слиједи га пољубац Леонарда Дикаприја и Кејат Винслет у ‘Титанику’, па онај Барта Ланкастера и Деборе Кер у филму ‘Одавде до вјечности’ и Кларка Гебла и Вивиен Ли из класика ‘Замео их вјетар’.

4. На љубљење просјечно потрошимо 15 дана током циклуса живота.

5. Обични пољубац покрене два мишића – док страствени користи свих 34 мишића са лица.

6. Мушкарци који пољубе своје боље половине прије одласка на посао, показала су истраживања, имају веће приходе од оних који то не раде .

 

7. Пољубац потиче како тврде антрополози од најњежнијег пољупца мајке и дјетета. Мајке су свом дјетету уста на уста давале сажвакану храну што је створило осјећај заштићености. Управо је тај осјећај остао дубоко урезан у колективно сјећање људске свијести.

 

8. Пољубац буди сва чула, приликом његове размјене међу партнерима пулс се може удвостручити, а за седам секунди тијело сагори 12 калорија, за то вријеме активирају се чак 34 фацијална мишића и 40 мишића врата и главе.

 

9. Док се љубимо размјењујемо бактерије које потичу имунолошки систем на стварање антитијела.

 

10. Доказано је да пољубац као чин најискреније љубави продужује животни вијек, зато се љубите!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *