Вијести, Регион

„Србе ће опет оптужити за изазивање Првог свјетског рата“

031984

Свечаним полагањем вијенаца, уз државне и војне почасти данас је у Текеришу код Лознице обиљежена 99. годишњица Церске битке, у присуству премијера Србије Ивице Дачића који је поручио да Србија 100 година од избијања Првог светског рата мора да се бори за истину о том сукобу и против ревизије историје.

Обраћајући се многобројним званицама, Дачић је испред спомен-костурнице, гдје су сахрањени српски војници страдали у Церској бици, изразио бојазан да ће наредне године у Сарајеву, на обиљежавању стогодишњице Првог свјетског рата, српски народ поново бити оптужен за изазивање до тада највећег оружаног сукоба у историји човјечанства.

„Ми данас, 100 година после Првог свјетског рата морамо да се боримо против ревизије која покушава да каже да су Срби криви због Сарајевског атентата, не уважавајући чињеницу да је тај атентат само искоришћен као повод за империјалистичке и освајачке тежње Аустроугарске и Њемачке, а њима се тада придружила и Бугарска. Уосталом, да је Први свјетски рат изазван због лудости српског народа, не бисмо имали савезнике, него би сви били на страни наших нападача“, казао је Дачић.

Према његовим ријечима, најаве о подизању споменика аустроугарском престолонасљеднику Францу Фердинанду у Сарајеву представљало би ревизију историје која не смије да се дозволи.

„Гаврило Принцип и остали који су учествовали у Сарајевском атентату нису били само Срби, већ припадници југословенског покрета. Били су ту и Хрвати и муслимани. Зато је важно да чувамо сјећање на све оно што је било прије 100 година, као што је и било важно да остваримо побједу у том рату“, истакао је Дачић.

Он је поручио да је српски народ био једна од највећих жртава Првог свјетског рата, да је био суочен са најгорим ултиматумом који је једна држава до тада поставила другој, али и да су на страну Србије тада стале највеће свјетске силе, односно да је Србија у том сукобу била на страни савезника.

Дачић који је у Текеришу предводио централну државну церемонију нагласио је да Србија поклања пуну пажњу очувању сјећања на учеснике и жртве оружаних сукоба у прошлости, а посебно из периода Првог свјетског рата кроз континуирану систематску и стручну заштиту и презентацију војних меморијала и мјеста страдања, као и образовању из области националне и опште војне историје.

„Окренувши се будућности, не заборављамо наше претке који су изгубили живот у Првом свјетском рату, а посебно у Церској бици. Сјећајући се њих, као и њиховог заповједника – славног генерала и војводе Степе Степановића – ми славимо живот, а не смрт. Ми градимо заједничку будућност са нашим сусједима и европском породицом народа која је заснована на равноправности и међусобном разумијевању“, поручио је Дачић.

Према његовим ријечима, дужност и одговорност Србије је да његује сијећање на своје претке, али и да истраје у грађењу друштва заснованог на вриједностима и идеалима хуманизма и ненасиља.

„Идући у сусрет обиљежавању великог јубилеја стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, апелујем за мир, разумијевање и толеранцију међу народима, религијама и државама. На тај начин најправичније ћемо се одужити нашим заједничким прецима који су дали свој живот за слободу. Њихова жртва је безмјерна, као што је и наша одговорност да наставимо у правилном смјеру велика. Будимо довољно мудри и истрајни у остваривању идеала које смо заједнички поставили“, нагласио је Дачић.

Дачићевом обраћању претходило је, уз државне и војне почасти, полагање вијенаца на спомен-костурницу, чему су присуствовали представници Владе Србије, војног и дипломатског кора, представници локалних самоуправа, као и бројних удружења грађана.

Церска битка, у којој је Српском војском командовао генерал Степа Степановић, одиграла се у августу 1914. и представља једну од најзначајнијих и највећих побједа Српске војске током Првог свјетског рата.

Уочи почетка данашње манифестације обиљежавања 99. годишнице Церске битке у Текеришу, догодиом се инцидент због којег је полиција је привела члана руководства покрета Двери Славишу Милетића, саопштиле су Двери.

Милетић је премијеру Србије Ивици Дачићу, у тренутку док је прилазио спомен-костурници, добацио – „издајице“. Послије тога је приведен.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *