Живот и Здравље

На прагу лијека против „алцхајмера“

013764

Научници са британског Универзитета у Леичестеру дошли су до открића, које би могло да доведе до лијека за Алцхајмерову болест.

Они су успјели да зауставе одумирање можданих станица код мишева. Пронашли су лијек за блокирање сигнала у мозгу које изазивају неуродегенеративне болести, чији је резултат смрт можданих станица.

Научници који су обавили истраживање на мишевима увјерени су да се исти принцип може примијенити на људе који болују од болести попут „алцхајмера“ или „паркинсона“.

Први пут је једна супстанца успјела да спријечи болест мозга, па научници вјерују да ће функционисати и на мозговима осталих сисаваца.

Највећи проблем за сада представљају нуспојаве које су се јавиле код мишева на којима је експеримент проведен. Међу нуспојавама су губитак тјелесне тежине и развијање благог облика дијабетеса.

Научна заједница дочекала је ове резултате са нескривеним одушевљењем, али многи позивају на опрез.

Сама чињеница да је одумирање можданих станица код мишева успјешно заустављена свакако је велико достигнуће, али не и гаранција да ће лијек против болести, попут „алцхајмера“, бити могуће произвести у скорој будућности – наводи „Индипендент“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *