Живот и Здравље

Лажне „кроксице“ изазивају рак, а оригинали алергије

032020

Њемачки институт WДР објавио је резултате истраживања који говоре да копије „крокс“ папуча садрже хемијски коктел који је висококанцероген.

Њемачки стручњаци анализирали су 10 пари ових папуча свих категорија и цијена и дошли до закључка да и оригинал „крокс“ папуче садрже разређиваче који могу довести до алергије, па да их треба носити с чарапама.

 

Копије папуча „крокс“ за дјецу и одрасле посљедњих година преплавиле су српско тржиште. Горан Паповић из Удружења за заштиту потрошача каже да плагијати у Србији преовладавају и како би тржишна инспекција требало да се огласи и уради нешто по том питању.

Немања Николић из фирме „Инвилла“, која је увозник „крокс“ обуће за Србију, каже како се „крокс“ оригинали могу наћи само у радњама које продају озбиљне брендове, а никако у кинеским радњама и на пијацама.

– Оригинали треба да су направљени од патентираног материјала „крослајт“, који није ни пластика ни гума, већ пјена. Ситне грануле пјене се топе и стављају у калуп, на сваком пару папуча има декларација, а копије су направљене од топљене пластике – каже Николић и демантује наводе њемачког института, напомињући да су материјали испитани и тестови одрађени.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *