Живот и Здравље

Како препознати топлотни удар

slikacitava.php

Топлотни удар је једна од најтежих компликација термичког стреса и ако се хитно не пружи љекарска помоћ може довести до јако озбиљних здравствених проблема и повреда на мозгу и другим органима, чак и до инвалититета и смрти.

Топлотни удар се деси након ранијег дугог боравка на високим температурама, обично у комбинацији са дехидрацијом, што води до опадања тјелесног контролног система температуре.

Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у вријеме љетних спарина, када је отежано знојење и природно хлађење организма.

Проблеми: У таквим условима долази до поремећаја центра за терморегулацију, при чему температура тијела стално расте и може бити већа од 40°Ц. Висока температура доводи до дисфункције централног нервног система, која разултује делиријумом, конвулзијама, па и комом. Ако овакво стање потраје, може доћи до трајних оштећења и неуролошких поремећаја или шока.

Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури и на сунцу. Сунчаница има сличне симптоме као топлински удар и изазива сличне здравствене проблеме.

Одмах код доктора: Чим посумњате да је неко имао топлотни удар или сунчаницу одмах позовите хитну помоћ или одвезите пацијента у болницу. Ако сте звали хитну помоћ, док их чекате, расхладите особу колико можете, односно скините јој температуру и смјестите је у хладну просторију.

Новорођенчад и дјеца до четири године и старији од 65 подложнији су топлотном удару јер се спорије навикавају на топлину.

Здравствено стање: Битно је и здравствено стање пацијента. То укључује стање срца, плућа, болести бубрега, претилост или недовољну тјелесну тежину, висок крвни притисак, дијабетес, менталне болести, сиклемију, алкохолизам, опеклине од сунца, те сви услови који доводе до грознице.

Лијекови: Треба провјерити и које лијекове пацијент пије. У то су укључени антихистаминици, дијетне таблете, диуретици, седативи, таблете за смирење, стимуланси, антиконвулзивни лијекови, лијекови за срце и крвни притисак попут бета-блокера и вазоконстриктора, те лијекови за психијатријске болести попут антидепресива и антипсихотика.

Препоруке: Кад је индекс топлоте висок, најбоље је остати у климатизованом подручју. Ако морате излазити вани, можете спријечити топлотни удар тако што ћете носити лагану, свијетлу и опуштену одјећу, те шешир широког обода. Обавезно користите крему за сунце с високим фактором (30 или више) и пијте много течности. Да спријечите дехидрацију, препоручљиво је да пијете најмање осам чаша воде дневно, воћни сок, те сок од поврћа. Пошто болести везане за топлоту могу настати због трошења соли, добро би било да се пиће богато електролитима замијени водом током периода екстремне топлине.

Не пијте пића с кофеином и алкохол: Избјегавајте течности које садрже кофеин и алкохол јер обје субстанце вам могу одузети више течности те погоршати болести везане за топлоту.

Индекс топлине: Топлотни удар је повезан с индексом топлине, што је мјера колико вам је вруће кад су повезани учинци релативне влажности и температуре ваздуха. Релативна влажност од 60 одсто или више отежава испаравање зноја, што омета способност тијела да се хлади. Ризик од болести везаних за топлоту повећава се кад се индекс топлине повећа за 90 степени или више. Због тога је важно, поготово за вријеме топлотних валова, да се обрати пажња на топлотни индекс, јер боравак на сунцу може повећати индекс за 15 степени.

Помјерите или одгодите активности вани. Ако је могуће, пребаците те послове за моменте кад је најхладније у току дана, односно ујутро или навечер.

Симптоми

Температура изнад 40°Ц
Несвјестица
Пулсирајућа главобоља
Вртоглавица и лагана ошамућеност
Недостатак знојења унаточ врућини
Црвена, врућа и сува кожа
Мишићна слабост или грчеви
Мучнина и повраћање
Убрзан рад срца, који може бити снажан или слаб
Брзо плитко дисање
Промјена понашања, конфузија, дезоријентираност и посртање
Напади

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *