Живот и Здравље

Десет ствари којих неће бити 2030. године

drzave-clanice-EU.png

Нестаће продавнице, школе, Европска унија, паметни телефони, завладаће толеранција и неће бити саобраћајних несрећа.

Паметни телефониће можда имати другачију будућност него што се до сада мислило. А и радње у којима их купујемо ће нестати. Остаћемо и без школа и доктора. Међутим, има и позитивних страна ове приче: нестају нетолеранција и несигурност.То су само неке од десет ствари које ће нестати до 2030. године с листе коју је објавио амерички часопис „The Futurist”,у свом најновијем издању, а списак је саставило четрдесет угледних аналитичара.

Шта би још могло да нестане у следећих 15 до 20 година? И да ли ће нам све то уопште недостајати? У неким случајевима, ствари су нестале у неповрат и никада нису замењене (голуб писмоноша), док се у другим губитак није ни осетио (велике богиње). Постоји нешто што можда нећемо ни приметити да нестаје: предвиђања. Људи су увек имали исконску потребу да предвиђају будућност са што већом тачношћу. Зато смо покушали да откријемо шта то о будућности можда не видимо и не примећујемо.

1. Нетолеранција и неспоразуми, aд акта

Долазак паметних мобилних телефона може да убрза нестанак угрожених језика, али и да смањи економске баријере имиграције и масовну религијску нетолеранцију. До 2020. свеприсутност мобилних телефона и снага разговорног интерфејса пружиће образовање без професора, то јест конверзацију на даљину. Што се тиче деце из земаља у развоју, то подразумева учење доминантнијег језика док усвајају сопствени матерњи језик. Од приближно 6.000 језика колико се данас говори у свету, деца неће говорити 3.000 угрожених језика 2030. године. Примат ће и даље имати енглески, јер је то међународни службени језик, и кинески, јер је то матерњи језик најмногољуднијег народа на планети.

2. Остаће само приватне школе

Јавне школе ће се приватизовати, а нови начини оцењивања знања и вештина замениће фабрички модел образовања. Јавно образовање у Америци у потпуности ће нестати до 2030. почев од основног и средњег образовања какво постоји од краја 19. века. Технологија ће помоћи у уништавању дуге традиције смештања ученика у старосне групе. Нико неће имати општу диплому, већ потврде о компетенцији у вештинама које захтева радна позиција.

3. Европе можда неће бити

Потребна је дугорочна културна промена да би Европа функционисала као целина до 2030. Европска унија ће много тога морати да промени ако жели да опстане, али тренутно нико није фокусиран на промене које су неопходне. Само у пословном сектору води се рачуна о културолошким разликама. У ствари, Унија се суочава са истим питањем које важи у пословном свету: како спојити различите земље а да њихов јединствени капитал знања донесе успех заједници?

4. Нестанак половине радних места

До 2030. нестаће две милијарде радних места (приближно 50 процената свих послова на свету). Али учење нових вештина помоћи ће људима да остану у трци за послом, то јест у складу с напретком технологија. Ово није мрачни сценарио, већ позив на буђење и свест о новим вештинама које ће нам бити потребне у будућности.

5. Без продавница

Малопродајни објекти ће нестати, али ће се појавити нове могућности за дистрибуцију. До 2030, најбоље локације за малопродају широм света биће заузете. Већ можете наћи „Мекдоналдс” и „Старбакс” кафу и у најудаљенијим деловима света. До 2030. многе компаније ће тражити инвентивне исплативе могућности за дистрибуцију. Креативни маркетиншки канали биће кључ успеха. На пример, пошто није било пуно продавница слаткиша у Русији, „Марс” је поставио киоске на места као што је Црвени трг како би продавао своје производе.

6. Лекарске дијагнозе у кући

Одрасли више неће посећивати домове здравља због рутинских провера. До 2030, провере холестерола у крви, простате или рака дојки, као и многе друге консултације у докторској ординацији постаће прошлост. Технологија ће омогућити прецизну и персонализовану дијагнозу у сопственом дому. Паметни телефони и сензори надзираће хемијске индикаторе за рак, глукозу у крви, ЕКГ, срчане ударе и тако даље.

7. Папир одлази у прошлост

Футуриста се пита шта ће бити с његовим подацима када свет буде функционисао без папира. Људи као некада, уче из књига и читају папирне новине. Дугорочне последице живота без папира очигледне су свима. Нећемо моћи да будемо романтични и чувамо стара писма и разгледнице из земаља у које никада нећемо отпутовати.

8. Крај приватности

Све је теже задржати приватне ствари из живота у тајности. Данас, наши платни налози се појављују у банкама без додира наше руке. Иза себе остављамо трагове кредитним картицама, а наши телефони непрекидно одају где се налазимо за случајеве опасности.

9. Одлазе паметни телефони. Збогом паметним телефонима, а тек смо их упознали и заволели. Уређаји ће бити сувишни у интимном добу разговора. Гледајући из перспективе 2013. биће тешко замислити колико су велику улогу имали паметни телефони у нашим животима. А још теже ће бити замислити колико су брзо нестали. Путања паметних телефона слична је рачунарској, али с краћим животним веком.

10. Неће бити саобраћајних несрећа

До 2030. ће нестати судари и незгоде на путу. Конвергенција технологија које повезују и управљају возилима учиниће кретање безбедним. Штавише, лична имовина биће повезана великом светском мрежом, те ће крађе бити немогуће, а ако до њих и дође, полиција ће врло брзо добијати податке и дојаве.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *