Живот и Здравље

10 начина да спречите или ублажите прехладу

prehlada_

Одрасле особе имају две до четири прехладе током године, а типичној инфекцији респираторног система потребно је 10 дана да прође. Међутим, постоје начини на које тај први кашаљ може бити и ваш последњи. Погледајте 10 начина на које можете зауставити прехладу на самом почетку или барем ублажити њене симптоме:

1. Цинк

У питању није лажна реклама. Истраживања показују да узимање цинка одмах након појављивања првих симптома може ублажити њихову озбиљност и трајање. Узимање суплемената такође може да помогне.

2. Пронађите мир

„Када сте под стресом ваш имуни систем слабије реагије на виралне и бактеријске инфекције“, тврди Санда Адамсон, интерниста и некадашњи председник Америчког колеџа лекара.

3. Повећајте унос воде

„Хидрација одржава наше назалне канале влажним, тако да могу да се отарасе малих честица бактерија“, тврди Адамсонова.

4. Гргућите

Докази показују да грготање воде у устима неколико пута дневно током сезоне грипа може да помогне да се отарасимо вируса.

5. Попијте пробиотик

У недавно спроведеној студији, пробиотички суплементи скраћивали су трајање прехладе са 6 на 4 дана, симптоми су били блажи за трећину и смањили су број дана које су болесне особе проводиле код куће.

6. Пробајте биљне лекове

Постоје докази да мало позната биљка Пеларгониум сидоидес може да смањи интензитет прехладе, Попут цинка, капи ове биљке би требало узимати на први знак прехладе.

7. Повећајте унос витамина Д

Није случајност да се прехладе најчешће појављују када на располагању имамо најмање сунчеве светлости. Поједина истраживања подржавају узимање 800 до 1000 УИ витамина Д3 током сезоне грипа код одраслих особа како би се смањио ризик од добијања прехладе и убрзао опоравак.

8. Паузирајте са вежбањем

Регуларно умерено вежбање је најбоље за одбијање вируса, међутим, једном када се разболите, направите паузу.

9. Једите бели лук

Бели лук се користи као кућни лек због својих наводних антибактеријских дејстава, али његов прави ефекат никада није детаљно проучаван. Међутим, поједини докази иду у прилог тврдњи да бели лук може да нас одбрани од прехладе.

10. Спавајте

С обзиром на то да сан појачава имуне функције организма, први симптоми прехладе могу бити знак да не спавате довољно. Истраживање објављено у у журналу „Archives of internal medicine“ открило је да су особе које спавају мање од 7 часова подложније прехлади од оних које спавају 8 или више сати.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *