Вијести, Свијет

Ово је човек који чува Путина од атентата

putin-zolotov1

Генерал Виктор Золотов већ четрнаест година обезбеђује председника Русије, али је по правилу неуочљив. Из којих разлога је именован и на место заменика команданта тзв. унутрашњих трупа?

Добар телохранитељ је човек који је присутан али се “не види”, закључило би се по генералу Виктору Золотову, који већ четрнаест година обезбеђује председника Владимира Путина, али је упркос стасу успешно “сив” и неуочљив.

Питање је колико би га Московљана препознало на улици, за разлику од, рецимо, својевремено генерала Александра Коржакова који је обезбеђивао председника Бориса Јељцина – и био познат малтене колико и Јељцин.

“Плећа” иза леђа чуване личности су сенка која не би смело да засени “објекат” заштите – али деведесетих, у данима кризе Русије, било је прилика када је Јељцин, крајње нелогично, извиривао из сенке Коржакова.

Разлог је била конфузија у власти, и могућност да Коржаков искористи пложај и уплете се у сплетке кремљовске олигархијске и клановске политике, што је полицајац и покушао.

То, дабоме, није пракса коју би допустио Путин – да се две крајње различите улоге, у једном крајње специфичном односу, толико окрену крајње наопако. Није је, додуше, више допустио ни Јељцин али тек после скандала поводом председниковог реизбора 1996, значајно касније.

Професија чувара председника

Тема телохранитеља и штићеника је погодна за роман. Бити спреман и за некога евентуално погинути, не може бити посао, то је идеја – рекао је одавно један угледник “из струке”. Те и људске оданости такве врсте, не проналазе се, разуме се, на енормно развијеном “тржишту безбедносних услуга” већ, ако их уопште има, тековина су неког претходног познанства.

Познанство Јељцина и Коржакова јесте било познанство такве врсте. Пријатељство полицајца и будућег председника претходило је Јељциновој власти, а њихово разилажење тешко је пало обојици.

Нема доступних појединости о Путину и Золотову – осим, да је Виктор Васиљевич (65) рођен у Лењинграду, данас Санкт-Петерсбургу, да је раднички син и да је он сам на почетку радног узраста почео као радник у челичани. Путин га је упознао почетком деведесетих, као једног од телохранитеља тадашњег градоначелника Ст.Петерсбурга, Анатолија Собчака.

Путин је у том тренутку заменик градоначелника, али ван службе, Золотов је отада његов бокс и џудо-спаринг партнер. Наводно, и данас, с обзиром да шеф Русије одржава спортску форму.

Генералова појава у Кремљу, на месту шефа Службе безбедности председника коинцидира с првим избором Путина на функцију шефа државе 1999./2000. Шест година након што је обављен преображај структура државне унутрашње заштите, на основу тада донетих закона ( 1993.).

Модернизација КГБ

Преображај је из времена Јељцина, а први шеф СБП био је Коржаков. Следили су га на кратко генерали Јуриј Капривин и Анатолиј Кузњецов.

СБП је једна од наследница бившег Деветог директората КГБ из кога је, уз обезбеђење шефа државе, поникла и Федерална служба безбедности, организам од око двадесет хиљада припадника, с главним станом у блоку 14, унутар Кремља.

ФСО је надгледао владине комуникације, одржавао је и штитио подземне командне центре и специјалну подземну железницу која повезује те стратешки важне чворове.

И ФСО и СБП подвргнути су том приликом контроли Јељцина. СБП има сопствени лого, има људство под оружјем од преко две хиљаде (црно) униформисаних припадника, и укупну информативну потпору руских обавештајних огранака, када је реч о подацима који би се могли тицати безбедности шефа државе.

У јавности, ретко када има повода да се о свему томе говори. Разлог да Виктор Золотов, са своје позиције човека у сенци, искорачи под рефлектор је Путиново именовање генерала за заменика главнокомандујућег Трупама Министарства унутрашњих послова (септембра) – паралелним војним јединицама од око 170 хиљада људи, с подразумевањем мисије одбране поретка.

У руској пракси то није потанко разјашњено. Главнокомандујући “унутрашње армије” је генерал-пуковник Николај Рогошкин (61), тенкиста с највишим војним академским и генералштабним образовањем. Рогошкинов положај није дотакнут, остаје ту где јесте.

Међутим, именовање заменика команданта с репутацијом Золотова, подиже вал нагађања (на Западу више него у Русији) – о намерама председника Русије да наводно створи “гарду за одбрану од опозиције”. Нешто је у току, а видеће се шта.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *