Вијести, Занимљивости

Жртве америчких експеримената у Гватемали траже милијарду $ одштете

ОКО 800 ЉУДИ ТВРДИ ДА СУ ИХ АМЕРИКАНЦИ ЗАРАЗИЛИ СИФИЛИСОМ И ГОНОРЕЈОМ

  • У тужби се прецизира да су експерименти (у режији владе САД) извођени на женама, војницима и пацијентима са психичким поремећајима. За време трајања „пројекта” – његовим учесницима је било дозвољено да се баве сексом са зараженима, а било је и коришћења шприцева који су их могли заразити

         ОКО 800 људи, који су пре 65 година били заражени сифилисом, гонорејом и другим полним болестима за време експеримента који је извођен у оквирима пројекта владе САД, обратило се суду и тражи одштету већу од милијарду долара.

         Тужба је формално поднета против Универзитета „Џонс Хопкинс”, где су извођени експерименти пре шест и по деценија.

         Како је објавио The Independent, експерименти су извођени у Гватемали, а амерички научници су наводно покушавали да реше проблем епидемија венеричних болести.

         Џонс Хопкинс је тада био на челу Националног истраживачког савета који је обезбедио финансирање пројекта.

         У тужби се прецизира да су експерименти извођени на женама, војницима и пацијентима са психичким поремећајима. За време трајања „пројекта” – његовим учесницима је било дозвољено да се баве сексом са зараженима, а било је и коришћења шприцева који су их могли заразити.

Жртве америчких експеримената у Гватемали траже милијарду $ одштете

Жртве америчких експеримената у Гватемали траже милијарду $ одштете

Августа 2011. године комисија коју је формирао Барак Обама поднела је извештај у којем се признаје да су најмање 83 становника Гватемале умрла од последица намерног инфицирања полним болестима, при чему су у „главним улогама” били амерички лекари и научници.

Обама се убрзо потом јавно извинио председнику Гватемале.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *