Вијести, Свијет

Сједињене Државе губе статус суперсиле брже него што се очекивало

УТИЦАЈНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ  ОБЈАВИО: КИНА ПОБЕЂУЈЕ, САД ГУБЕ УТИЦАЈ ЧАК И НА БРИТАНИЈУ

         УТИЦАЈНИ амерички лист Newsweek објавио је да се САД морају спремити за даљи порат утицаја Кине у свету.

         Аутор текста, Џон Елиот, оценио је да формирање Азијске банке за инфраструктурне инвестиције и интерес Пекинга за будуће мировне преговоре у Авганистану – само потврђују самоувереност са којом Кина већ наступа у свету.

         Newsweek своје читаоце подсећа да ће кинеска Азијска банка бити конкурент и ММФ, и Светске банке и Азијске развојне банке у којима значајан и највећи утицај имају САД.

         Америка и њени савезници су се дуго противили реформама у тим структурама, па зато не чуди што Кина формира алтернативни центар власти – подвлачи Елиот.

         Амерички лист је истовремено указао да је намеру да се прикључи кинеској Азијској банци прва показала Велика Британија, а за њом и Француска, Немачка и Италија, а да „пријаве” већ поднеле Русија, Данска, Холандија, Турска, Бразил и Аустралија. Односно: да је ван игре од битних савезника САД  засад остао само Јапан.

Сједињене Државе губе статус суперсиле брже него што се очекивало

Сједињене Државе губе статус суперсиле брже него што се очекивало

„Кина побеђује. У то не може бити никакве сумње јер се већина значајних држава саглашава са њеним плановима. У створеној ситуацији, САД изгледају слабије од осталих јер се управо њихов статус суперсиле доводи у питање брже него што се очекивало. Сједињене Државе губе утицај на савезнике, укључујући и пословично верну Велику Британију”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *