Занимљивости

Због кризе за огрев отишла и Платонова маслина

030606
Последице рецесије са којом се суочавају многе земље Европске уније не осећају се само на тржишту рада или потрошачкој корпи. Једно европско истраживање показало је да криза има и неке потпуно неочекиване посљедице.

Због кризе у Француској су пице постале мање. За годину дана, пречник средње пице смањен је с 32 на 31,3 центиметра, а цијена је с 9,7 евра порасла на 10,4 евра. У граду Милузу на сјеверу Француске вода у свим базенима у граду ће ове године бити хладнија за један степен, а на тај начин ће град уштедјети 240.000 евра. Град такође планира да поскупи цијену улазнице за зоо врт и смањи буџет градског превоза.

У Грчкој, коју је криза можда и најгоре погодила, прошла зима је била доста хладна, а цијена ложивог уља удвостручила се у односу на 2012. годину.

Због недостатка енергената, посјечена је и легендарна 2400 године стара маслина испод које је Платон подучавао филозофију, како би се од ње направила дрва за огрев.

У Шпанији побједници у популарном квизу нису добили новчану награду коју чекају још од 2011. године јер је продуцентска кућа банкротирала почетком маја.

Исти квиз замијењен је емисијом „Салвадос“ која се бави економском кризом и тренутно је једна од најгледанијих у Шпанији.

Но, не иде свима лоше, поготово козметичкој индустрији због „ефекта ружа“.

Наиме, компаније које производе козметичке препарате послују добро јер се жене јаче шминкају како би отјерале лоше мисли, а и привукле богатије мушкарце, а овај тренд забиљежен је и за вријеме велике депресије 1930-их година.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *