Занимљивости

Снови саудијског принца Алвалида

031054
Шангај, Москва, Лондон, Њујорк и још неки свјетски градови у трци су да приволе саудијског принца и милијардера Алвалида бин Талала да свој сан о градњи 1.600 метара високе зграде испуни на њиховом земљишту.

Саудијски милијардер принц Алвалид бин Талал жели да направи зграду високу 1.600 метара. Локацију још није одабрао, али је позвао градове попут Шангаја, Москве, Лондона и Њујорка да конкуришу за пројекат.

Понуду о удруживању за овај пројекат послао је Мохамеду Алабару, директору највеће компаније за градњу некретнина у Дубаију „Емар пропертис“.

„Тренутно расправљамо и оцењујемо могућност градње солитера високог 1,6 километара“, рекао је Алвалид за Ројтерс.

Према његовим ријечима, потребни су им добро партнери.

„Позивам господина Алабара и његову компанију да се удружи са нама како бисмо превазишли све препреке и изградили торањ од једне миље негде у свијету“, додао је саудијски принц.

Алвалид међутим није рекао како ће пројекат бити финансиран, нити колико би градња коштала.

„Велике градове свијета, попут Шангаја, Москве, Њујорка, Лондона, али и регионалне градове позивам да дођу и да нам дају своје понуде“, истакао је један од најбогатијих људи свијета.

Земље које желе да на њиховом земљишту буде изграђен овакав пројекат морају да на сто изложе веома привлачне понуде, које би укључивале велике пореске олакшице и подршку државе.

Уколико буде изграђен, 1.600 метара висок солитер ће бити највиша зграда на свијету, а престићи ће садашњег рекордера „Бурџ Калифу“ у Дубаију са 828 метара, као и километар високи пројекат који се тек гради – „Кингдом тауер„ у саудијском граду Џеди.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *