Занимљивости

Како Срби избегавају плаћање путарине? (ВИДЕО)

Izlaz-sa-auto-puta

Желећи да избегну плаћање путарине, више од 100.000 возача годишње направи ризичне саобраћајне прекршаје, од којих се многи заврше трагично.

Поред огромног ризика за живот које возачи свакодневно праве избегавајући да прођу кроз наплатне станице, у 2012. години држава је неплаћањем путарина изгубила 1.746.000 евра!

Погледајте на које све начине српски возачи избегавају плаћање путарине:

1. Полукружно окретање преко пуне линије

polukruzno-okretanje

Овај прекршај се најчешће прави у зони наплатне станице Сириг. Раније је то био случај и на наплатним станицама Змајево и Врбас, али су изградњом пуног профила ауто-пута возачи онемогућени да примењују овај начин избегавања плаћања путарине. Сваки “тешки” камион који изврши окретање преко пуне линије у зони наплатне станице Сириг избегне плаћање путарине у износу од 1.980 динара!

2. Вожња у супротном смеру

Како би избегли плаћање путарине, возачи често и по неколико стотина метара возе у супротном смеру. Овај прекршај се најчешће прави код искључења са ауто-пута ка Сремским Карловцима, укључењу на ауто-пут из правца Марадика, и на наплатној станици Бешка.

Сваки “тешки” камион који вози у супротном смеру на овим релацијама, избегавши плаћање путарине, уштеди 1.420 динара.

3. Укључење на ауто-пут кроз “дивље излазе”

Укључивање на ауто-пут кроз разграђена места на којима је уништена заштитна ограда један је од најчешћих прекршаја, а “дивљих прикључака” на српским ауто-путевима има небројено пуно. У прошлој години овај прекршај је направило чак 25.709 возача, а штета која је тако направљена износи 315.000 динара.

divlji-izlazi-3

4. Замена картица

Директор Сектора за наплату путарине Миленко Цаковић каже да је прекршај замене картица на ауто-путевима у прошлој години направљен 20.000 пута, а процењена штета износи 800.000 евра. Како функционише ова “превара”?

Возач из Београда крене ауто-путем ка Нишу, сиђе са ауто-пута нпр. код Малог Пожаревца и ту плати најмањи износ путарине. Затим се ту окрене и опет уђе на ауто-пут са картицом тог места. Возач који је кренуо из Ниша изађе код Алексиначке бање, плати малу путарину, окрене се и уђе на ауто-пут са картицом Алексиначке бање. Ова два возача се нађу на пола пута и замене картице. Сада возач који се вози ауто-путем од Ниша има картицу Малог Пожаревца и плаћа путарину свега две до три стотине динара, а исто ради и возач из Београда.

5. Бежање са наплатне станице

Бежање са наплатних станица ради се тако што се возач “приљуби” колима која плаћају путарину и онда “заједно са њима” прође кроз отворену рампу на наплатној станици. У 2012. години направљено је 25.124 оваква прекршаја, чиме је начињена штета у износу од 66.000 евра.

Из “Путева Србије” кажу да је избегавањем плаћања путарине у 2012. години начињена штета од 1.746.000 евра, као и да ће ово предузеће против возача који избегавају плаћање путарине покренути судски поступак. Такође, из овог предузећа апелују на возаче да не чине ове прекршаје пре свега због безбедности у саобраћају и избегавања саобраћајних несрећа!

 http://www.youtube.com/watch?v=rcy31yJShNY

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *