Свијет

Званичник смењен, Oлимиjада у Сочиjу наjскупља у историjи

rep-soci

Mосква – Председник Русиjе Владимир Путин сменио jе данас потпредседника нациналног Oлимпиjског комитета Aхмеда Билалова због кашњења у изградњи скакаонице за ЗOИ коjе почињу тачно за годину дана у Сочиjу, а у Mоскви jе претходно обjављено да ће те игре бити наjскупље у историjи.

Зимска Oлимпиjада у Сочиjу коштаће Русиjу око 51 милиjарду долара, или пет пута више од провобитно предвиђених трошкова, преноси агенциjа Праjм, позиваjући се на процене владиних званичника.

Извори у рускоj влади су саопштили да jе у градњу свих обjеката за Oлимпиjаду до сада уложено око три четвртине наведене суме, а наjвећи део новца инвестиран jе у инфраструктуру Сочиjа, као и изградњу велелепних спортских обjеката.

У поређењу са организаторима неколико претходних зимских Oлимпиjада, трошкови одржавања игара у Сочиjу биће драстично већи, пише московска стампа и као пример наводи да су СAД за инфраструктуру и олимпиjске обjекте у Солт Леjк Ситиjу 2002. године потрошиле три милиjарде долара, док jе Италиjа зимску Oлимпиjаду у Tорину 2006 финансирала са око 2,7 милиjарди долара, а Oлимпиjада 2010. у Ванкуверу коштала jе Kанаду, према разним изворима, од 1,7 до 3,4 милиjарде долара.

Занимљиво jе, када jе реч о трошковима Oлимпиjаде, да ће игре у Сочиjу коштати око десет милиjарди долара више него летња Oлимпиjада у Пекингу 2008. године, иако раниjе искуство показуjе да су зимске игре традиционално jефтиниjе од летњих коjе захтеваjу масивниjу инфраструктуру и већи броj спортских борилишта.

Путин jе jуче у Сочиjу упозорио, приликом обиласка градилишта на олимпиjским обjекатима, да у финишу тог посла треба строго водити рачуна да се не „надуваваjу“ трошкови, а све обавља у складу са раниjе потписаним уговорима.

Према подацима из руских извора, на олимпиjским обjектима у Сочиjу ангажовано jе безмало 16 хиљада страних радника, а jедан од наjвећих извођача радова су и „Путеви Ужице“, потврдио jе Танјугу директор московског представништва тог предузећа Владимир Mићић.

Раниjе наjаве руских званичника да ће се зимска Oлимпиjада финансирати, у великоj мери, средствима приватних фирми, нису се показале тачним, jер су главни спонзори игара, у ствари, велике државне компаниjе Гаспром, Уjедињени енергетски системи, Сбербанка и друге.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *