Вијести, Свијет

Зејнел Зејнели: Договор две стране

 

Данас сам у Суботици на путу према Келебији видео комби са регистарским ознакама ,,КС„. Кретање аутомобила са ознакама Косовa, према договору је слободно у Србији, али нико по територији нове Европске државе, која још само што није призната, не може да се слободно креће, са саобраћајним таблицама републике Србије, унутар Косова. Мислим на Србе, који живе на својој територији, како нас убеђују представници наше власти. Стога, када се договор о плану примене Бриселског споразума имплементира до краја године, како је наведено у самом Плану, који је начелно договорен 22. маја, а затим га прихватиле две владе, Србије и Косова, а Брисел одобрио, све ће се одвијати по Уставу и законима Косова, а преостали Срби, било јужно или северно од Ибра, биће грађани новостворене државе.

Две стране, како стоји у Плану договориле су принципе организације рада Комитета за имплементацију. Кораци који се предузимају у свим наведеним областима биће предузимани `симултано„, ма шта то значило, а уколико се покаже потреба план ће бити подложан ажурирању, а у томе ће учествовати обе стране у оквиру Комитета за имплементацију. Предвиђа се и да две стране, свака посебно, уложе посебне напоре, како би информисали своје изборне јединице, односно свој народ, о свему што је везано за садржај ,,Првог споразума„- да ли је то Бриселски споразум који су потписали као историјски председник Владе Србије и председник Владе Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи, изричито се не наводи као такав и под тим називом се не помиње, или је можда потписан неки посебан ,,Први споразум„, па је могуће да је Бриселски, можда ,,други„.

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА

Имплементација иначе има шест тачака, а реч је прво о усклађивању правних оквира, дакле доношење Закона у Србији, могућа промена Устава, а измена законских оквира и на Косову. Затим као друга тачка помиње се асоцијација/Заједница општина, говори се о полицији, изборима у општинама, правосуђу, а о општим одредбама се говори о транспарентности финасирања, иако се изричито не помиње да ли ће Србија имати неке обавезе финасирања, или ће као код полиције и судства, све пасти на терет буџета Косова. У том погледу„Србија ће омогућити до краја маја-то је вероватно урађено/ми још не знамо/ детаљан преглед финасирања свих институција на Косову кроз Комитет за имплементацију. До средине јула, како се наводи у општим одредбама била би дефинисана метода извођења принципа за транспарентно финасирање. У вези са тим,, како је планирано ,,чланови српских безбедносних структура на Косову ће бити у потпуности интегрисани у одговарајуће структуре и њихове плате ће бити исплаћиване искључиво из буџета Косова„. Такав облик финасирања за сада се не помиње када је реч о запосленима на Косову у општинама, здравству, о начелницима округа, који су иначе у највећем броју случајева без округа, нити живе на Космету.

Што се полиције тиче, вршилац дужности шефа Регионалне полиције за општине Севера ће бити именован у складу са чланом 9. ,,Првог споразума„/ ваљда Бриселско- Српско-Косовског историјског договора„/. Средином овог месеца почиње гашење безбедноснбих структура Србије на Косову, а Србија треба да обезбеди све информације о броју и члановима запослених у Влади Србије у безбедносном сектору Косова, који су изразили жељу да се придруже косовским структурама. Косово ће са своје стране понудити све позиције унутар полиције Косова и других структура, а при томе ће се водити рачуна о њиховом месту становања. До средине јула планирано је да се потпуно затворе безбедносне структуре Косова, односно да се распусте. Имајући у види, како је речено још раније да ће Косово моћи да прими око 200 српских полицајаца, не наводи се шта ће бити са осталим припадницима полиције, који свих ових година живе, раде и примају плате на Космету из буџета Србије,а има их близу 700 појединаца. Они ће, како је то једном изјавио преседник Владе Србије, бити распоређени у полицији у општинама у Србији, дакле, изван Косова, а то значи да ће се број српског становништва, можда смањити за двадесетак хиљада Срба, које ће, према вољи Брисела, Србија морати да добровољно исели.

Што се правосуђа тиче, две стране ће морати да успоставе радну групу за спровођење члана 10. ,,Првог уговора„, урадиће се детаљни планови за интеграцију Српских правосудних институција у косовске структуре, успоставиће се нове структуре, укључујући ту и основне судове и уреде јавних тужилаца у општинама са српском већином, а све ће се то уредити у оквиру правног система Косова и уз астенцију ЕУЛЕКСА, као и код полиције. Такође ће се договорити и план, како би се преузели случајеви, који су били пред српским судовима унутар Косова.Такође Србија, мора да да и број целокупног правосудног особља, којe ће својом вољом да се придруже косовским струклтурама, одмах ,,када се увоји Закон о амнестији„. Када се све то обави, до краја ове године затвориће се све правосудне институције Србије на Космету, нова тела ће бити интегрисана у састав косовског сусдства, и ту ,,неће бити никаквих рупа,, када је реч о службама, објављено је на сајту Радио слободна Европа.

МЕНАЏЕРИ

Што се Асоцијација/Заједница општина тиче, две стране, дакле Србија и Косово, ће формирати Менаџмент тим за успостављање Асоцијације/Заједнице, а њихов рад ће одредити Комитет за имплементацију. Радиће се и на нацрту Статута, а менаџери обе стране ће бити задужени за сва питања везана за Асоцијације/Заједнице. Овај тим ће се састојати, како је предвиђено Планом од представника четири општине севера, а успоставиће се ,,уз подршку овлашћеног дела косовске власти„. Задатак Комитета је, такође и да надгледа, како ради менаџерски тим у испуњавању планова имплементације. Када се обаве избори у општинама у октобру, тим менаџера ће бити распуштен, а Асоцијација/Заједница општина ће бити успостављена, како је предвиђено ,,Првим споразумом„, усвојиће нови Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и наравно косовским законима. Што се избора тиче, већ сада ће Комитет за имплементацију започети састанке у вези са изборима, а ОСЦЕ ће на њима учествовати и водити потребне радне групе које ће на томе радити.

Имплементација свега што је договорено, такође у Плану, предвиђа и пуну имплементацију свега што је договорено раније/у време власти Демократске странке, иако се то изричито не помиње, а реч је о пуној имплементацији питања катастра, матичних књига, па чак и царинских маркица/што вероватно значи да када Косово извози у Србију, на неким производима ће бити залепљена маркица ,,министарства финасија Републике Косово„/, разговараће се о Универзитетским дипломама/ ми смо албанске признали раније, али Косовска власт тек треба то да уради са српским дипломама, што јер мало вероватно/. Такође се регулише ранији договор о слободи кретања, то су они аутомобили са ,,КС„регистрацијама на почетку текста, што значи да се то већ примењује/, регулише се Регионално представљање Косова и ту неће бити проблеме, са фуснотом или без ње, што иначе нико не помиње,/па ће се тако председник Србије Николић наћи за истим столом са председницом Косова Јахјагом ускоро у Словачкој, које иначе још увек није признато. До детаља ће се разрадити питање границе/ИБМ/, а већ је регулисано питање официра за везу/Косово у Београд шаље Амбасадора/како је објављено, а у Србији није демантовано. Такође се регулише и питање специјалне полиције која ће имати задатак да штити религијско и културно наслеђе, а формираће се и како је раније договорено и Фонд за развој царине на северу Косова,/ту ће се вероватно уплаћивати нешто од царина/ и што је најважније ради наших Европских интеграција и наравно интеграције Косова у ЕУ што нико у ЕУ не спори а обе стране ће и даље водити политички дијалог, док се све што је предвиђено не успостави према законима Косова.

А за то време док се дијалог води Европска унија „неће Србији доделити датум „28. јуна за отпочињање преговора о уласку у ЕУ, како је изјавио Милан Пајевић, директор канцеларије за ЕУ интеграције, већ ће дати само зелено светло, да ће, некада датум, доделити, што је оштро демантовао Ивица Дачић, који је рекао, како Србији не требају никаква зелена светла, ни условна додељивања датума, јер је све учинила што треба/као што се и види/,па тако ако сада Србија не добије тај фамозни датум, онда ,,када ће„ пита се премијер са правом. То ће се вероватно догодити, када Србија призна Косово као државу и понуди му столицу у УН. Када се то уради, да не би у Србији сви због,, зеленог светла „које трепће „ ослепели, „Датум ће, свакако бити известан. Па ипак, за сада, пошто је све што је учињено за Косово од стране Срспких власти као интеграција полиције, правосуђа, царина, затим школства, здравства, струје, воде, телефона, царина, маркица, диплома, амнестије, закона, Устава Косова, униформе, заставе, седења за истим столом, границе, личних докумената, пасоша, држављанства, катастра, извода, ЗСО, ЕУ ће тешко погрешити ако Србији не да Датум. Али ко зна.

Једино што је извесно је то да ће Косово добити ССП, брзо и безвизни режим, јер су напредовали у стварању демократског друштва, а и све су учинили да створе државу, а Србији се ускраћује, што је неправедно, као и бомбардовање, јер ЕУ не жели нерешен конфликт на својој територији, а и због тога што је ЕУ схватила да је Србија са своје стране превише дала, па ће стога мало причекати можда за датум, јер сигурно леди Ештон, каже ,,кад сте све дали, дајте и признајте нашу новостворену државу„, и Датум ће вам бити на дохват руке, јер има једна ситница која мора да се реши, јер је то неподељено мишљење нас из ЕУ доказаних пријатеља Србије, а то је југ Србије где живе Албанци и Рашка област, где живе Бошњаци, а за вас који тако лако дајете, што сте и доказали, ни ове ситнице не представљају проблем, јер сте се и ви убедили и грађани Србије да је то у интересу Србије, деце која неће бити гладна,пензионера који ће моћи да једу, за почетак два пута дневно. Наравно то Ештонова није рекла,то је само део из дијалога, драме која се тек пише. Што се других питања тиче немојте да журите, каже она. То ћемо завршити са другим. Баш смо се намучили и финасијски исцрпли око Косова, трајало је за наше ЕУ стандарде ово око Косова, од када сте ту, веома дуго.

 

Видовдан

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *