Вијести, Мишљења, Свијет

Зашто је Запад признао Косову право на самоопредељење, а исто не да Криму

Алексеј Пушков: Зашто је Запад признао право грађана Косова на самоопредељење, а исто не да становницима Крима

Москва – Председник Одбора руске Думе за међународне односе питао Запад због чега је признао право грађана Косова на самоопредељење, а исто то не да становницима Крима

Ситуација у Украјини је, према речима Алексеја Пушкова, крајње необична пошто део становништва одбија да призна садашњу владу и тражи заштиту од ултранационалнистичких трендова, пренео је Глас Русије.

Пушков је, у интервјуу агенцији Интерфакс, рекао да Запад не сме да игнорише чињеницу да Кијев има мало или нимало контроле над Украјином и да улицама украјинске престонице патролирају ултрадесничарске пронацистичке снаге, које носе кукасте крстове, прете неукрајинском становништву и позивају чеченске терористе да им се прикључе у борби против Русије.

Он је додао и да би западни лидери требало да признају да народ у неколико украјинских градова одбија да призна легалност садашње владе у Кијеву, да су руске заставе подигнуте у Доњецку, Харкову, Мариупољу Меритопољу, Симферопољу и Одеси и да су у тим градовима одржани масовни протести против власти у Кијеву.

„Ако су западне земље прихватиле ‘евромајданске’ протесте у Кијеву као израз народне воље, како могу да поричу исто то право становницима великих градова на истоку и југу Украјине“, рекао је он.

Пушков је навео да споразум који су 21. фебруара потписали украјински председник Виктор Јанукович, који је у међувремену опозван, и представници опозиције, у присуству шефова дипломатија Француске, Немачке и Пољске, није спроведен. „Запад би требало да размисли какву Украјину подржава. Да ли владу у Кијеву, која је неспособна да контролише ситуацију у Украјини без примене силе?“, поставио је питање Пушков.

 Алексеј Пушков

Алексеј Пушков

„Запад такође треба да одговори на питање зашто признаје право народа Косова, на пример, на самоопредељење, а одриче народу Крима право на изражавање сопствене слободне воље.“

Пушков сматра да Запад, приликом доношења одлуке о политици према Украјини, може да заузме хистерично агресивни став, затвара очи пред правим проблемима и делује у оквиру антируских осећања по којима су познате политичке класе у САД и неким европским државама; или да се определи за избалансиран и прагматичан сценарио.

Западне земље би, како је оценио руски посланик, требало и да размисле о томе ко ће финансирати полуразорену Украјину пошто засад нема назнака да је Запад спреман за веће инвестиције у ту земљу, која у последње време опстаје захваљујући испорукама руског гаса по сниженој цени. Пушков је, такође, поручио да су покушаји Запада да изолује Русију осуђени на пропаст јер је Русију, како је рекао, немогуће изоловати.

Он је подсетио да НАТО има 28 чланица, али да у свету има много више земаља. „А, нисмо чули никакве изјаве већине земаља, међу којима оних највећих, попут Кине, Индије и других, о одлукама које је Русија донела“ протеклог викенда, приметио је Пушков. Он је, такође, напоменуо да изолација није била делотворна ни у случају одвајања Абхазије и Јужне Осетије од Грузије.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *