Вијести, Свијет

Труд: Догађаји у Украјини подсјећају на „босанску шему“

Француски историчар и геополитиколог Алексис Труд сматра да се данас прави свијет за богате и да је трећи свјетски рат већ почео, с обзиром да сада ратује 70 земаља.

„Цивилни авиони падају погођени ракетама, у Гази гине на стотине грађана, ратује пола Африке, подмећу се бомбе у европским пријестоницама. Ратују регије, нације, велике силе, из територијалних, религиозних и економских разлога. Прекрајају се границе. Тренутно је рат у око 70 земаља. Зар то није свјетски рат?“, упитао је Труд.

Труд је рекао за „Вечерње новости“ да је на Балкану немогуће контролисати прошлост, јер је свим великим силама у интересу да у овом дијелу Европе постоје сталне подјеле, пошто тако лакше владају и наводи да су данас велике компаније јаче од државе власти, која је превазиђен концепт.

Он је навео да је много лакше контролисати мању територију и додао да то раде пословне групе и концерни у којима се на руководећим мјестима политичари.

Труд је оцијенио да догађаји у Украјини увелико подсјећају на „`босанску шему`, односно ријеч је о истом народу, подијељеном савременом историјом и религијом“.

Он је рекао да је истина да се данас прави свијет за богате, али да и у таквом контексту постоје државе које су сачувале свој идентитет као што су земље БРИКС-а – Бразил, Кина, Русија, Индија и Јужна Африка.

„Зашто ући у ЕУ која се униформише“, упитао је Труд.

Труд је оцијенио да не треба превише журити у ЕУ, поготово када је сада опхрвана унутрашњом сумњом у сопствено функционисање, те истиче да је свима јасно да ЕУ више неће остати онаква каква је била.

Алексис Труд

Алексис Труд

„Свима је јасно да ће Србија у ЕУ ући веома слаба у односу на велике компаније и да ће тако тешко одбранити своје интересе“, навео је Труд, додајући да постоје и други простори за Србију као што је царинска унија са Русијом, али грађани треба да одлуче којим ће правцем кренути.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *