Вијести, Регион

Додик: Неки странци желе да дестабилизују ситуацију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да неки странци посредством невладиног сектора стварају на Палама, у Добоју, Бијељини и Бањалуци центре из којих би непосредно послије избора, тврдњама да ће избори бити покрадени, покушали да дестабилизују постизборну ситуацију и изазову незадовољство и атмосферу јавне побуне.

Додик је рекао да ти странци „једноставно не могу да се помире с тим да његова политичка опција побиједи, јер је она превише окренута заштити статуса Републике Српске, а они то не желе“.

„Ми знамо и имена странаца који то раде, пратимо њихове доласке из центара региона, знамо начин на који раде и људе са којима то припремају“, рекао је Додик за „Политику“, позивајући се на сазнања безбједносних служби Српске.

Он је нагласио да би прва одлука нове власти Српске била да усвоји закон о финансирању невладиног сектора, те додао да би то био у цијелости преписан амерички закон, само би умјесто „САД“ писало „Република Српска“.

На питање којим државама је у интересу да он не побиједи на изборима, Додик је рекао и САД и неким другим, али да мисли да је више ријеч о појединцима, а не америчком Стејт департменту.

„Амерички људи и амбасадори овдје више нису тако моћни као што су некада били, јер је цијели регион, а посебно БиХ, на занемарљивом мјесту због њихових осталих жаришта у свијету. Тако да је њиховим људима који овдје бораве препуштено да сами креирају политику, у чему они најчешће показују неспособност“, рекао је Додик.

Коментаришући оптужбе против њега за криминал и корупцију које трају већ 15 година, Додик је рекао да ништа од тога није доказано и да је његову наводну корупцију истраживало 16 тужилаштава широм свијета.

„Ако је ико опсервиран на овим просторима, онда сам то ја. И на крају немају никакве доказе, него само причају у начелу, јер ништа нису могли да ми нађу“, додао је Додик.

Он је навео да је веома сумњиво када се упорно тјера прича о криминалу и корупцији, а види се да се читав глобални сукоб назире око Украјине, гдје се могу видјети веома важни људи који су везани за енергетски сектор Украјине и који спремају погибију људи како би остварили своје пословне интересе.

„То је корупција на највишем могућем нивоу, а нама воле да држе предавања“, истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да не зна да ли ће Београд на изборима у Републици Српској имати свог фаворита, али да не мисли да је најбоље одабрана политика неутралност, коју може да види из контаката са властима у Србији, који истичу да се неће мијешати у изборни процес.

„За Србију уопште није свеједно која ће политика преовладати у Републици Српској. Али, ја не могу да утичем на њихове политичке одлуке“, рекао је Додик.

Говорећи о својој идеји да Срби из Српске и дијаспоре имају своје посланике у Скупштини Србије, Додик је истакао да то није рекао да би се неко у Србији одушевљавао, него сматра да као представник милион и триста хиљада Срба има право да испостави такав захтјев, не желећи да се мијеша у унутрашње ствари Србије.

„Они који не желе јаку Србију, против су те идеје, јер желе дезинтегрисану и још скраћенију Србију, без Косова и још неких других простора“, рекао је Додик.

Он је додао да је чуо разне непристојне оцјене ове идеје, међу којима је оцјена ЛДП-а /Чедомира Јовановића/ да му је „боље да се бави собом и плати порез“.

„Ја редовно плаћам све своје обавезе, али то говори само како они немају аргументе. Поставља се питање зашто је баш ЛДП против чињенице да Срби из региона имају своје представнике у Скупштини Србије, а нису против да Хрвати из БиХ имају своје представнике у Сабору Хрватске“, рекао је Додик.

Додик је поновио да вјерује да неће бити никакве БиХ и да ће се створити услови „да се мирно разиђемо“.

„Најбољи начин је да они имају своју државу, ми своју. Наравно да нећемо имати кинески зид, направићемо систем у коме ће свако бити на своме, уз отворен проток људи и робе“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да се БиХ и заједничке институције показују као упорна сметња било каквом развоју у ентитетима, те додао да се рјешавање неких ствари, за које су потребни заједнички органи са становишта међународних уговора, мрцваре по неколико година.

„Федерација нам оспорава `Јужни ток`, оспоравали су градњу болнице у Бањалуци, термоелектрану у Станарима, аутопут за који процедуре трају годинама само да би се уговор потписао, иако све обавезе падају на Републику Српску“, подсјетио је Додик.

На питање да ли званични Београд подржава његов пут ка осамостаљењу Републике Српске, Додик је рекао да Београд има своје политике и да то Српска цијени.

„Органи Србије су апсолутно у позицији да дефинишу те политике, а што се нас тиче, ми подржавамо политку територијалног интегритета Србије и по питању Косова и Метохије не дамо сагласност да БиХ призна Косово“, рекао је Додик.

Оцјењујући политику владе у Београду која поводом Украјине покушава да буде неутрална, док је Српска јасно подржала Русију, Додик је рекао да је сутуација различита и да Српска нема позитивна искуства са дјеловањем међународне заједнице у БиХ, гдје је значајан дио Запада увијек био у позицији да креира политике и даје подршку бошњачким циљевима.

„Ми смо у том погледу руски ангажман доживљавали као веома коректан, јер је поштовао међународни поредак и право. Став Русије је ни мање ни више од онога што ми желимо да видимо у БиХ. С друге стране, апсолутно ми је јасна позиција ЕУ у Србији, али је јасно и да право дефинисања политике припада искључиво институцијама Србије“, навео је предсједник Српске.

Додик је рекао да је процес одобравања руског кредита Српској није заустављен и да је у процедури, те додао да ће тај кредит стићи.

„Наравно да су на то утицали и догађаји у вези са Украјином и сви ови силни непринципијелни напади и санкције Русији. Ми смо у дневном контакту са институцијама Руске Федерације и имамо увјеравања да ће га бити“, рекао је Додик.

Предсједник РС, Милорад Додик - Фото: СРНА

Предсједник РС, Милорад Додик – Фото: СРНА

Он је оцијенио да је изјава Бакира Изетбеговића да ће „муслимани једног дана толико ојачати да ће Њемачка и САД морати да реагују како треба“ – на трагу књиге „Исламска декларација“ коју је написао Алија Изетбеговић и да то говори о јачању панисламског покрета и борби за лидерство у том покрету, у којем турски премијер Тајип Ердоган игра једну од важних улога.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *