Вијести, Свијет

THE GUARDIAN: Трећи мајдан биће претња и самој државности Украјине

ЛОНДОНСКИ ЛИСТ ТВРДИ: ЈЕДИНИ УСПЕХ „РЕВОЛУЦИОНАРА“ – СВРГАВАЊЕ ЈАНУКОВИЧА

  • „Много зависи од тога да ли ће се рат на истоку брзо завршити или ће дуго да траје… Ми у Украјини ступамо у период који је веома непредвидив, а будућност земље ће се решавати у наредних неколико месеци“ – цитира аутор Шон Вокер украјинског политиколога Владимира Фесенка

       

РЕВОЛУЦИОНАРНИ сан Украјине повезан је са ратом на истоку земље и политичким застојем: председника Виктора Јануковича одавно више нема, али то је за сада једино што су револуционари успели да ураде, оценио је Шон Вокер дописник The Guardian из Кијева.

        У истом чланку утицајног лондонског листа се још наглашава: „Након пола године, на сукобе између демонстраната и полиције на тргу Независности у Кијеву подсећају угљенисане аутомобилске гуме и искривљени метал, као и меморијал који побраја на погинуле у фебруарским сукобима. Мајдан је остварио свој главни циљ: свргавање председника Јануковича. Али, након месец дана после тог догађаја Украјина је изгубила Крим и добила грађански рат на истоку земље“.

         „Чоколадни магнат“ Петар Порошенко након доласка на власт обећавао је да ће показати нови тим нове политичке културе. Али, сукоб на истоку одвлачи његову пажњу и финансијске ресурсе од реформисања владе и управљања земљом, пише The Guardian. За то време аналитичари упозоравају да економски проблеми већ куцају на врата.

        Порошенка и његову владу, тврди Вокер, критикују на обе стране. Желећи да што пре заврши са сукобом на истоку, украјинска војска прибегава тактици коју су оштро осудиле међународне организације. Истовремено у украјинској јавности расте осећање незадовољства: исувише се мало тога променило после Мајдана. Радикализација нараста и све се чешће чују негодовања и позивања на „нови Мајдан“, пише британски лист.

         „Много зависи од тога да ли ће се рат на истоку брзо завршити или ће дуго да траје… Ми у Украјини ступамо у период који је веома непредвидив, а будућност земље ће се решавати у наредних неколико месеци“ – цитира аутор украјинског политиколога Владимира Фесенка.

        The Guardian, позивајући се на податке ОУН, пише да је од почетка специјалне операције на истоку погинуло 1100 људи. Иако је украјинској армији пошло за руком да оствари одређене успехе у борби против руских устаника у последњим месецима, међутим цена тих победа је исувише велика имајући у виду број жртава међу цивилима, истиче британски лист.

        Аутор текста наводи сведочанство представника Human Rights Watch Оле Солванга који тврди да „готово не постоје сумње“ да је украјинска војска користила ракетне системе „Град“ да би гађала стамбене квартове, а што се не наводи у извештајима међународних организација.

         „Знамо да устаници такође користе Град, али то не оправдава украјинске власти“ – рекао је Солванг.

        Шон Вокер описује хуманитарну катастрофе у Луганску у коме нема ни струје ни воде, у граду из којег су хиљаде људи већ отишле у избеглиштво.

        Јавно мњење у Украјини постаје све радикалније и све је мање гласова који позивају на уздржаност, истиче овај новинар.

        Због „ужасне ситуације у којој се налази украјинска армија коју разједа дводеценијска корупција“, власт све више постаје зависна од добровољачких батаљона којима наводно командује „ексцентрични посланик Олег Љашко“.

        Осим тога, пише The Guardian, постоје батаљони које финансирају тајкуни, повезани са политичким групама, укључујући и неофашистичке. Њихов настанак и јачање стварају озбиљне проблеме који ће наступити у послератном периоду, зато ће Порошенко морати да донесе тешку одлуку – како да их интегрише у армију или да их врати у нормални живот, сматра дописник The Guardian.

THE GUARDIAN: Трећи мајдан биће претња и самој државности Украјине

THE GUARDIAN: Трећи мајдан биће претња и самој државности Украјине

Политиколог Фесенко сматра да „нови Мајдан“ може бити озбиљна претња самој украјинској државности.

Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *