Вијести, Свијет

„Шпигл“: Ердоганова освета

030749

Након масовних антивладиних протеста у Турској, Анкара почиње да се свети својим критичарима. Активисти и демонстранти су под истрагом и уплашени су, новинари добијају отказе, а непослушни државни службеници добијају прекоманде далеко од Истанбула, пише њемачки „Шпигл“.

Тајфун Караман сједио је са премијером Реџепом Тајипом Ердоганном прије само пет недјеља, али сада збуњен сједи у хотелу у провинцијском граду Газиантеп, недалеко од границе са Сиријом.

Тридесетдвогодишњи Караман радио је као архитекта у турском министарству културе када је постао један од предводника демонстраната на протестима против преуређења парка Гези, који су прерасли у антивладине демонстрације почетком јуна.

Сада је, каже, за казну премјештен у град, више од хиљаду километара удаљен од Истанбула. Званично је објашњено да нема довољно запослених на југоистоку, пише њемачки Шпигл.

„У Истанбулу, моји пријатељи су били хапшени и бјежали од сузавца уским улицама. Овдје сам сада заглављен“, каже Караман. Да се успротивио премјештају, ризиковао би да изгуби посао.

Караману, такође, пријете смрћу, вероватно они који подржавају премијера Ердогана. Његово електронско сандуче и Твитер пуни су порука мржње. „Желимо да те видимо како висиш на Таксиму“ – једна је од порука. Кући, у Истанбул, није ишао недјељама. Хотел је мијењао четири пута, спавао по канцеларијама и код пријатеља – када је уопште могао да заспи.

До недавно, као челник групе „Солидарност за Таксим“, писао је саопштења за јавност и био је у групи представника демонстраната који су преговарали са премијером Ердоганом.

Кампања одмазде

Реновирање парка у центру Истанбула, била је само иницијална каписла за протесте који су постали прави антивладини. На протестима су учествовале стотине хиљада људи, али је број демонстраната опао. Многи су исцрпљени, али и уплашени. Јавност у већој мјери није запазила почетак „чистке“ и кажњавање оних који су се супротстављали Ердогану и његовој администрацији у протеклим недјељама. Активисти су затварани, новинари злостављани, а демонстранти прогањани.

Турско министарство просвете наредило је школама да доставе имена свих наставника који су учествовали у протестима, како би се суочили са посљедицама.

„Ергодан је отпочео кампању одмазде против својих критичара. Ништа га неће спречити на том путу“, каже опозициони политичар Ајсде Данишоглу.

Према турској организацији за људска права, полиција је ухапсила најмање 3.000 људи, укључујући и дјецу. Иако су многи пуштени, не зна се колико их је још иза решетака.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *