Вијести, Свијет

„Случајни сусрет” Путина и Обаме

Преокрет коме ни Оланд није могао да се нада. „Владимир Путин и Барак Обама разговарају у дворцу“, Кремљ и Бела кућа су потврдили информацију. „Двојица шефова држава су разменила погледео ситуацији у Украјини, пре свега о кризи на истоку земље“

Париз – Свечаности обележавања савезничког искрцавања у Нормандији послужиле су као параван за дипломатске маневре који су се водили у позадини.

Обележавање 70. годишњице пробоја Западног фронта претворило се у неформални скуп о Украјини.

Билатерални сусрети организовани иза кулиса још једном су показали разлику у америчком и европском приступу решавању кризе, упркос прокламованом јединству западних земаља на скупу Г-7 претходног дана на коме су западни лидери запретили новим санкцијама Русији.

У француској престоници је у четвртак увече прострујао дух хладног рата, након што је Обама одбио да се сретне са Путином, због чега је Оланд био приморан да два пута вечера – у ресторану на Шанзелизеу са америчким председником, а потом у Јелисејској палати са руским шефом државе.

У току вечере на Шанзелизеу Обама је тражио од домаћина да обустави продају војних бродова типа „мистрал” Русији, што су Французи одбили. „Традиција је Француске, као уосталом и САД, да поштује (међународне) уговоре”, изјавио је министар спољних послова Лоран Фабијус наредног дана.

О овом уговору је било речи и на вечери бис Оланда и Путина. Руски председник је уочи доласка у Париз упозорио да би раскидање овог уговора могло да има последице по војну и техничку сарадњу две земље. Путин, који је у интервјуу за француске медије оценио да је америчка политика најагресивнија на међународној сцени, представио се као велики пријатељ Француске и подсетио на француског председника Шарла де Гола који је „увек покушавао да заштити француски суверенитет”.

Још једно питање је било предмет разилажења Оланда и Обаме – казна од 10 милијарди долара француској банци БНП, која је оптужена да је прекршила амерички ембарго јер је омогућила доларске трансакције са „непријатељима Сједињених Америчких Држава”, попут Кубе, Ирана и Судана.

Француски председник је ову одлуку америчког суда оценио као „потпуно непропорционалну” и тражио од Обаме да нешто предузме, на шта је амерички председник одговорио да „није у традицији Сједињених Америчких Држава да се мешају у рад правосуђа”. Незадовољни овим објашњењем француски представници су поручили да би, уколико се ова казна спроведе, то могло да угрози споразум о слободној трговини о коме преговарају САД и Европска унија.

На плажама у Нормандији Оланд је поручио да Француска „никада неће заборавити шта дугује Сједињеним Америчким Државама”, али је први пут у историји обележавања дана „Д” говорио о цивилним жртвама за које су одговорни и амерички војници, међу којима је и 3.500 Францускиња које су силовали Американци током борби у Нормандији.

„Омаха, Нормандија, то су плаже демократије”, поручио је Обама у свом говору ветеранима.

Недалеко од места на коме се одржавала свечаност, немачка канцеларка Ангела Меркел се састала са Путином. „Два лидера нису инсистирала на разликама између Москве и Берлина, већ су тражила приближавање око компромисног решења за ситуацију у Украјини”, изјавио је након састанка саветник руског председника. Меркелова и Путин су се потом кратко срели са Петром Порошенком, новоизабраним украјинским председником.

Овај сусрет у дворцу у коме је организован ручак за осамнаест шефова држава тицао се „мера за деескалацију” сукоба у Украјини. Москва би могла да призна избор Порошенка за председника Украјине, пожурили су да саопште из Јелисејске палате, инсистирајући да је до сусрета дошло на Оландов предлог. Од његових саветника се чуло и да ће се наредних дана разговарати о обустављању војних дејстава у Украјини.

Током ручка, чија је организација захтевала много геополитичке умешности, амерички и руски председник су се нашли на супротним крајевима стола, док се домаћин окружио британском и данском краљицом. Елизабета Друга и Маргарета Друга су послужиле као тампон зона и на званичној „фотографији породице”.

А онда је дошло до преокрета коме ни Оланд није могао да се нада. „Владимир Путин и Барак Обама разговарају у дворцу”, објавиле су агенције под ознаком хитно. Први корак је направио руски председник. Неколико тренутака касније Кремљ и Бела кућа су потврдиле информацију. „Двојица шефова држава су разменила погледе о ситуацији у Украјини, пре свега о кризи на истоку земље”, изјавио је представник руског председника. Путин и Обама су „инсистирали да је неопходно да се што пре заустави насиље и сукоби”, поручено је из Кремља.

„Случајни сусрет” Путина и Обаме

„Случајни сусрет” Путина и Обаме

Уочи међународне церемоније камере су ухватиле осмехе америчког и руског председника након што су угледали свој лик на екрану, један поред другог.

Овај осмех је дошао као епилог дипломатског одмеравања снага на плажама Нормандије које је већ ушло у историју.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *