Вијести, Спорт

Ђоковић на корак до јединог недостајућег трофеја

НАЈБОЉИ СРПСКИ ТЕНИСЕР У ПОЛУФИНАЛУ ОТВОРЕНОГ ПРВЕНСТВА ФРАНЦУСКЕ ПОБЕДИО ЛЕТОНЦА ЕРНЕСТСА ГУЛБИСА – 6:3, 6:3, 3:6, 6:3

        Гинтер Брезник није био далеко од истине!

        Његов пулен Ернестс Гулбис одиграо је солидан меч, чак је освајањем једног сета превазишао тренерова очекивања. Али, победа и финале остали су ван његовог домашаја у петак рано поподне.

        Новак је после размене брејкова почетком четвртог сета (2:0, 2:2) први прекинуо „успаванку“ на париском сунцу.

        Како је тај сет одмицао, чинило се да ће без великих успона и падова стићи до „тај брејка“, али је српски тенисер заиграо сјајно и 30:0 за Гулбиса претворио у кључни брејк, узевши му четири поена заредом.

        Повео је тако са 5:3, а последњи гем представљао је пуку формалност, јер се Летонац практично предао…

        Ђоковић је тако прешао претпоследњи корак на путу остварења свог великог циља – освајања јединог гренд слем турнира који му недостаје.

        Он је од Рафаела Надала изгубио финални меч 2012, а прошле године и „финале пре финала“, када су због Надалове повреде и неуобичајено ниског пласмана на АТП листи морали да се састану већ у полуфиналу.

        Остаје да се види хоће ли се њих двојица трећу годину заредом наћи а истом месту, или Енди Мареј има квалитет да поремети тај сценарио.

        Новаков скор у финалима гренд слем турнира је 4:0 на Аустралијан опену, на Ролан Гаросу 0:1, на Вимблдону 1:1 и на УС опену 1:4. Укупно 6:6!

        Занимљиво је да је сада остварио тек другу победу у шест полуфинала Френч опена, савладавши Гулбиса пети пут у шест сусрета.

        Летонац је у Париз дошао као 17. на АТП листи, а од понедељка ће први пут у каријери наћи међу 10 најбољих. Сасвим заслужено, после две титуле освојене ове сезоне, у Ници и Марсеју, а онда и првог гренд слем полуфинала.

        Ђоковић је укупно тријумфовао на 44 турнира, од тога је у 2014. подигао пехаре на Мастерсима у Индијан Велсу, Мајамију и Риму.

I СЕТ

        Да ли због чињенице да нема шта да изгуби, Ернестс Гулбис, који први пут игра полуфинале на турниру у Булоњској шуми, веома добро је почео меч против другог тенисера света.

        Шест поена у низу допринели су да добије на самопоуздању и да се одмах растрчи по терену. Он је већ у четвртом гему добио прилику да направи брејк, али су фантастична дубока лопта, па сјајан сервис спасили Ђоковића када је Гулбис имао 40:15 на његов сервис. Са четири снажна ударца у низу стигао је до изједначења, а уједно и започео кључну серију за преокрет у првом сету.

        Већ у наредном гему успео је да одузме противнику сервис, после жестоке борбе, реализујући тек четврту прилику.

        Ђоковић је искористио излазак на мрежу Гулбиса да бекхенд паралелом „пробуши“ његову небрањену десну страну за 40:30, али није успео одмах да материјализује предност. Другу брејк шансу је прокоцкао након што је у „шетњи“ од 17 размена удараца бољи био Гулбис, а онда ни трећа није била срећа. Ипак, искористио је четврту лопту, након што је после дубоког ритерна натерао Летонца да избаци лопту у аут – 3:2.

        Након тога Ђоковић је искусно чувао предност, добијајући своје гемове убедљиво, а онда је после 41 минута игре и окончао први сет у своју корист још једним брејком – 6:3.

II СЕТ

        Много неизвеснија борба виђена је у другом сету. Ђоковић је лагано решавао гемове на свој сервис, али је и Гулбис, упркос резултатском заостатку играо свој најбољи тенис.

        Српски тенисер је вребао праву прилику да стигне до предности и искористио ју је тек у осмом гему. Повео је са 30:0 на сервис противника, Гулбис је то стигао, али је Новак опет кренуо у офанзиву и успео да поведе са 5:3.

        Након тога лагано је решио и наредни гем у своју корист, чиме је повео са 2:0 у сетовима, препустивши ривалу само шест поена на његов сервис.

III СЕТ

        Гулбису је било јасно да више нема шта да изгуби, па је у овом делу меча дао „пун гас“, док је Новаков ниво игре опао у односу на прва два сета.

        Летонац је без много проблема освајао гемове на свој сервис, а Ђоковића је јаким ударцима, нарочито бекхендом, покушавао да сатера у дефанзиву.

        Прву шансу за брејк пропустио је при вођству од 1:0, а код 3:2 чак пет прилика, од тога три везане (0:40). Новак је некако успео да одоли, али није могао да се наметне својим стилом игре, па га је Гулбис напокон „брејкнуо“ у осмом гему – 5:3, задавши му завршни ударац моћном бекхенд паралелом.

Ђоковић на корак до јединог недостајућег трофеја

Ђоковић на корак до јединог недостајућег трофеја

Новак је у следећем гему имао 0:15 и 15:30, али су њ

егови покушаји да узврати стали на томе… убрзо је било 6:3 за Гулбиса!

Мондо

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *