Свијет

Северна Кореја лансирала две ракете

north-korea-1

Пјонгјанг – Северна Кореја лансирала је ракете кратког домета у Јапанско море, јавили су локални јужнокорејски медији.Према војним изворима из Јужне Кореје, испаљене су две ракете, највероватније типа „КН-02″, које имај домет око 120 километара. За сада није објављено време лансирања тих пројектила.

Пјонгјанг је раније изјавио да одустаје од примирја потписаног по окончању Корејског рата 1950-53.Амерички војници, стационирани у Јужној Кореји, од понедељка имају заједничку војну вежбу са јужнокеројском армијом.Вежба се одржава под називом „Кључно решење“.

Сајбер рат

Северна Кореја оптужила је Сеул и Вашингтон да сајбер нападима ометају њен интернет сервис. У прекиду су били и главни сервиси севернокорејских медија.„Није тајна да САД и марионетски режим Јужне Кореје масовно јачају сајбер снаге како би појачале субверзивне активности и саботаже против НДР Кореје“, пренела је севернокорејска државна агенција КЦНА.

Severna-koreja

У вести агенције КЦНА наводи се да се „интензивни и упорни напади вирусима на интернет оператере догађају свакодневно“ у Северној Кореји.

Странци у Пјонгјангу јавили су да није био могућ приступ интернету у среду и четвртак. Компанија са седиштем у Бангкоку, која је оператер севернокорејског интернета, потврдила је да је било хакерских напада, али да мрежа сада ради нормално.

Јужна Кореја негирала је оптужбе северног суседа, а представници америчких војних снага нису желели да коментаришу оптужбе Пјонгјанга.

Оптужба Северне Кореје долази у време повећаних тензија дуж добро утврђене границе са југом, после санкција Уједињених нација због атомске пробе коју је извела Северна Кореја и великих маневара на југу за које Пјонгјанг каже да су маскиране припреме агресије на НДР Кореју.

Северна Кореја запретила је нуклеарним ратом Сједињеним Државама као одговором за увођење санкција, а ове недеље је потврдила и да је раскинула 60 година старо примирје којим је окончан Корејски рат 1953. године.

Јужна Кореја такође оптужује Север да шири вирусима загађене софтвере и изводи хакерске нападе на њене државне и пословне сајтове. Сеул је оптужио Пјонгјанг за сајбер напад 2011. на сервере државне банке који су оборени и требало је две недеље да поново прораде.

Европа у страху од нуклеарног удара

Запад страхује да би Северна Кореја након проглашења општег рата против непријатеља, нуклеарном бомбом осим САД могла да гађа и неке европске државе. Наиме, севернокорејска ракета „Tаеподонг-3“, која је успешно тестирана ове године, а која може да понесе и нуклеарну бојеву главу, има домет од 15.000 километара, што значи да би лако могла да дође до било које тачке у Европи.

Стручњаци кажу да је стари модел ракете „Tаеподонг-2“ могао да досегне до Аустралије, Европе и САД, али да је нови модел унапређен и може да покрије читави Стари континент.

Таеподонг-3 (Фото: The Guardian)

Таеподонг-3 (Фото: The Guardian)

Истовремено, јужнокорејски медији јављају да је ваздухопловство Северне Кореје подигло своју активност на досад невиђени ниво, па дневно изводи и до 700 летова борбеним авионима и хеликоптерима.

Тај број летова је скоро шест пута већи од највећег броја летова који је та земља икада имала. Верује се да су те активности одговор на здружену војну вежбу САД и Јужне Кореје.

Такође, Северна Кореја је потврдила јуче да је раскинула 60 година старо примирје којим је окончан Корејски рат 1953. и упозорила да је следећи корак акт „немилосрдне“ војне одмазде против непријатеља.

Поред оштрих претњи, Пјонгјанг у земљи припрема терен за рат. Државни лист Родонг Синмун навео је речи једног ветерана од 80 година који тврди да је спреман да уништи непријатеља, а лидер Севера Ким Џонг Ун поново је посетио војску на граници с Југом.

Северна Кореја јуче је први пут званично поменула нову председницу Југа Парк Геун Хје. У војном саопштењу Пјонгјанга напада се изјава Паркове да ће инсистирање Севера на нуклеарном оружју само довести до његовог пада и поручује да су помаму изазвали ратни хушкачи на отровни звижук сукње у Плавој кући.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *