Регион

Бањалука: Земља се „отворила“ насред ливаде у Љубачеву

2013_march_jama_Banja_Luka_Ljubacevo

Бањалука – Јама дубока 20 метара и пречника три метра изненада се отворила насред ливаде на брду Ћулуми.Мирко Видовић председник спелеолошког друштва „Понир“ изјавио је да је јама означена како у њу не би нико случајно упао. Један од спеолога супустио се у јаму на дубину од 20 метара, после које следи блатњава косина и сужење, док је пречник дужине три метра.

Према његовим речима јама је ограђена траком како би била уочљива, јер се налази на ливади којом мештани често пролазе па постоји реална опасност да неко упадне у њу.

2013_Mart_banjaluka_zemlja_otvorila_nezavisne_

„Још нисмо утврдили да ли је то коначна дубина јаме, јер је тло било расквашено и покривено снегом па се због безбедности нисмо дуго задржавали у јами. Када се време нормализује планирамо поново изаћи на терен да детаљније прегледамо дно и утврдимо да ли се јама ту завршава“, појаснио је Видовић.

Према његовим речима, ради се о карстном терену и неретко се дешавају овакве појаве, јер временом долази до топљења карбонатних стена и формирања шупљина у унутрашњости земље.

„Услед сопствене тежине тла може доћи до урушавања плафона овакве шупљине, што је овде случај“, додао је он.

Мештани се чуде чуду што се, како кажу, земља баш ту „отворила“ и сматрају да је то настало Божјом вољом.

„Ово је први пут да се нешто деси овакво у нашем месту. Људи када су чули да се створила јама насред ливаде долазили су, разгледали и чудили се откуд баш код њих да се овакво нешто деси“, рекао нам је Раденко Вујасин, председник Савета месне заједнице Љубачево, потврђујући да су спелеолози одмах обележили место због безбедности мештана.

Према његовим речима, отвор изгледа као да је неко исекао круг земље који је пао у неку велику дубину. Рекао је да није утврђено о чему се конкретно ради те да се рупа још раширила, али да неће нагађати шта је довело до овога, већ ће чекати да стручњаци истраже ову појаву.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *