Вијести, Свијет

САД затвориле 25 амбасада у муслиманским земљама

002000

Сједињене Америцке Државе су данас наложиле затварање најмање 25 амбасада и конзулата широм муслиманског свијета и у околним земљама, након пријетњи Ал каиде да ће извести терористичке нападе.

Између осталих, затворене су амбасаде у Ираку, Алжиру, Јордану, Израелу, Египту, Саудијској Арабији, Авганистану, Кувајту и Либији, пренио је АФП.

Велика Британија, Француска и Њемачка су, такође, данас затвориле амбасаде у Јемену, најмање на два дана, послије америчког упозорења да постоје индиције да се огранак Ал Каиде у Јемену и Саудијској Арабији спрема да изврши терористички напад.

Јемен је појачао безбједност око западних амбасада, а специјалне снаге са оклопним транспортерима постављене су испред америчке амбасаде у Сани, главном граду Јемена, и дипломатских представништава Велике Британије, Француске и Њемачке.

Полицијски и војни контролни пунктови постављени су на свим главним улицама око јеменске пријестонице, нарочито оним које воде до западних амбасада, јавља АФП.

Бијела кућа је саопштила у међувремену да је синоћ одржан састанак савјетнице за националну безбједност Сузан Рајс са члановима савјета, међу којима су били и државни секретар Џон Кери и одбране Чак Хејгел, „на коме је размотрена ситуација и мјере које би могле да буду предузете“.

Састанку су присуствовали и секретарка за државну безбједност Џенет Наполитано, као и директори ЦИА, ФБИ и Националне безбједносне агенције, саопштила је Бијела кућа.

Предсједник САД Барак Обама није присуствовао састанку, али је касније упућен у његове детаље.

„Предсједник је почетком ове недјеље дао инструкције тиму за националну безбједност да предузме одговарајуће мјере да заштити амерички народ од потенцијалне претње на Арабијском полуострву или која потиче одатле“, саопштила је Бијела кућа.

Вашингтон је у петак упозорио своје грађане да не путују на Блиски исток или сјевер Африке зато што постоји план Ал Каиде да у августу на том подручју изврши напад на америчке интересе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *