Вијести, Регион

Вучић: Само јака Србија може да помогне свом народу

images

Први потпредсједник владе и министар одбране Србије Александар Вучић апеловао је данас, послије парастоса жртвама војне акције „Олуја“, на међународну заједницу да одговорни за тај злочин буду кажњени и оцијенио да ће апел Србије бити јачи онолико колико је њена снага већа.

„Само јака, стабилна и моћна Србија може да помогне свом народу, ма где он живио, и једино таква Србија може да га заштити од догађаја каква је била „Олуја“.

Вучић је послије парастоса жртвама „Олује“, рекао да је данас тужан дан за цијелу Србију и све Србе ма гдје они живили, и поручио да Србија не може да заборави највеће етничко чишћење почињено послије Другог свјетског рата.

„Толико страдалих, а без озбиљне одговорности за оне који су злочине починили. Једина поука коју можемо да извучемо је да морамо да створимо јаку и моћу Србију, јер једино на тај начин можемо да помогнемо нашем народу ма где он био“, поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија апелује међународну заједницу да они који су скривили злочине одговорају и буду кажњени.

„Ратни злочини никад не застарјевају“, подсјетио је Вучић, и они који су их починили кад-тад ће и одговарати, додао је он.

„Говорићу у Београду на исти начин како сам говорио у Загребу. Ми Срби имамо право да кажемо да је туга данас доминанатан осјећај, али имали смо и снаге да презремо оне који су у наше име чинили злочине. Надамо се да ће и други народи на Балкану имати снаге да презру оне који су у њихово име чинили велике и тешке злочине“, истакао је Вучић.

Упитан шта се дешава са рјешавањима отворених питања на релацији са Хрватском везаних за имовину Срба, станарска права, пензије, Вучић је рекао да се све то помјерило са мртве тачке и да Србија испуњава свој дио договора постигнутог приликом његове посјете Загребу.

„Очекујемо од њих да се коначно крене са исплатом пензија и ријеши питање станарских права, а радимо и на повраћају земљишта које је отето“, казао је Вучић.

Он је додао да има много проблема на чијем рјешавању Србија и Хрватска сада заједно раде и нагласио да ће положај Србија у Хрватској, али и избјеглих у будућности бити бољи и да ће они осјетити већу бригу и снагу Србије.

Вучић је рекао и да упркос различитим ставовима, Србија и Храватска покушавају да на рационаној основи поставе своје односе и да рјешавају проблеме.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *