Вијести, Свијет

Бискуп Абердина се извинио због злостављања дјеце

013491

Бискуп шкотског града Абердина Хју Гилберт извинио се данас у име Католичке цркве због навода о физичком и сексуалном злостављању у оквиру једног од најпознатијих интерната у земљи.

Бискуп је истакао да је „изузетно срамотно и узнемирујуће“ то што је један број свештених лица у школи Форт Аугустус „физички и сексуално злостављао оне о којима је требало да брину“, јавио је АФП.

Шкотска полиција у понедјељак је потврдила да истражује наводе о злостављању у том интернату након истраге коју је спровео Би-Би-Си, прикупљајући доказе од бивших ученика сада затворене школе и њој придружене школе Карлкемп, којима су управљали бенедиктински калуђери.

Би-Би-Си је интервјуисао 50 ученика који су посвједочили о злостављању у периоду од 30 година, а у емисији коју је с тим у вези емитовао наводи се да је у школи било седам свештеника силоватеља, док су двојица директора овај скандал заташкали.

Католичку цркву широм свијета посљедњих година потреса низ скандала који се односе на случајева сексуалног злостављања дјеце и ученика.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *