Вијести, Свијет

ПУТИН У БЕЧУ: Јужни ток је стратешки значајан за снабдевање гасом целе Европе

АУСТРИЈСКИ ПРЕДСЕДНИК ХАЈНЦ ФИШЕР ОЦЕНИО ДА ЈЕ ЈУЖНИ МАГИСТРАЛНИ ГАСОВОД „СВРСИСХОДАН И КОРИСТАН ПРОЈЕКАТ“

  • Говорећи о данашњим догађајима код Славјанска, Владимир Путин рекао: да су украјинске снаге искрцале десант и да је у току борба у којој има и жртава
  • Није довољно просто објавити примирје. Треба почети преговоре о суштини проблема. Ако и даље будемо слушали: ево вам седам дана прекида ватре да се разоружате и ви морате да се разоружате, тада ће сви напори бити узалудни. А ако видимо да су почели конкретни преговори да би људима на истоку Украјине били гарантовани њихови законити интереси – тада ћемо имати велику вероватноћу успеха – нагласио је руски лидер

       

РУСКИ лидер Владимир Путин оценио је у Бечу – након што су Газпром и његов аустријски партнер OMV потписали уговор о градњи Јужног тока – да тај гасовод има стратешки значај.

        Потом је после преговора са аустријским колегом Хајнцом Фишером нагласио: „Јужни ток је пројекат од стратешког значаја за стабилно снабдевање енергентима целе Европе. Данас потписани уговор је важан практични корак на путу реализације пројекта Јужни ток.“

        Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је рекао да је поред Славјанска, по његовим информацијама, дошло до искрцавања десанта, да је у току битка и да, на жалост, већ има жртава.

        Имајући на уму примирје које је објавио украјински преседник Петар Порошенко, још је указао: „Ипак би требало тежити да декларације буду поткрепљене конкретним делима. У супротном, ни један такав проблем неће бити решен“.

        Па подвукао: „Није довољно просто објавити примирје. Треба почети супстантивне преговоре, како би рекле дипломате. Преговоре о суштини проблема. Ако и даље будемо слушали: ево вам седам дана прекида ватре да се разоружате и ви морате да се разоружате, а за то време не буде ни једног покушаја договора са истоком Украјине о суштини, тада ће сви напори бити узалудни, тада резултата неће бити. А ако видимо да су почели конкретни преговори да би људима на истоку Украјине били гарантовани њихови законити интереси – тада ћемо имати велику вероватноћу успеха“.

        Председник РФ је у Бечу додатно прокоментарисао своју иницијативу Савету Федерације да стави ван снаге одлуку о могућности коришћења Оружаних снага Русије на територији Украјине.  При том је рекао да та промена неће значити да Русија неће обраћати пажњу на догађаје у Украјини.

        Додао је да су позиције Москве и Беча поводом Украјине умногоме подударне јер Аустрија има „урвнотежен и објективан приступ“ конфликту у тој земљи и схвата да треба зауставити крвопролиће и покренути дијалог Кијева и истока Украјине.

        Фишер је, са своје стране, нагласио да званични Беч поздравља Путинову иницијативу да се анулира одлука која је омогућавала слање руске армије у Украјину и подвукао да је кризу у тој земљи могуће решити једино мирно и преговорима.

Владимир Путин и Хајнц Фишер

Владимир Путин и Хајнц Фишер

И Фишер је говорио о Јужном току, истакавши: „Тај пројекат је сврсисходан и користан“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *