Вијести, Регион

ФИЛИПОВИЋ: Принцип заслужио споменик у Сарајеву, он је терориста само за антисрпски дух у Сарајеву

НЕКИ МЕЂУ БОШЊАЦИМА СЕ УЛАГУЈУ АУСТРИЈИ ИЗ ПРИЗЕМНИХ РАЗЛОГА И ПОКУШАВАЈУ ДА АБОЛИРАЈУ СВОЈЕ ОКУПАТОРЕ

        ЈЕДАН од водећих бошњачких интелектуалаца Мухамед Филиповић изјавио је да се већ годинама у Сарајеву и Федерацији БиХ (ФБиХ) може осетити антисрпски дух, који покушава направити ревизију историје и Гаврила Принципа и припаднике „Младе Босне“, међу којима је био и велики број босанских муслимана, прогласити терористима.

        Он је навео да је Принципов пуцањ у аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда представљао политички чин, који по ничему не може да се назове тероризмом.

        Филиповић је за „Прес Република Српска“ рекао да се згражава над покушајима појединаца из бошњачког политичког и културног живота да пропалу аустро-угарску империју, која је представљала суровог окупатора на овим просторима, представе као наводне пријатеље Бошњака и БиХ.

        „Аустроугарска окупација БиХ је била крвава и са бројним и тешким репресалијама над становништвом. Принципа и младобосанце терористима једино могу да називају они који се улагују Аустрији из неких приземних разлога или они који имају антисрпска осећања“, нагласио је Филиповић.

        Он је рекао да су се припадници „Младе Босне“, који су организовали атентат на Фердинанда, борили за уједињење свих словенских народа на овим просторима и ослобођење од Аустро-Угарске.

        Филиповић истиче да нема смисла то што појединци данас покушавају да догађаје од пре једног века суде према неким модерним критеријумима.

Мухамед Филиповић

Мухамед Филиповић

Он је навео да је Принцип заслужио споменик у Сарајеву и да не разуме потребу било кога да аболира своје окупаторе.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *