Вијести, Свијет

Путин позвао Луганску и Доњецку област одложе референдуме заказане за 11. мај

ПОДРЖАО ИДЕЈУ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ О ОКРУГЛОМ СТОЛУ ЗА КОЈИ БИ СЕЛИ СВИ УЧЕСНИЦИ УКРАЈИНСКОГ КОНФЛИКТА

  • После сусрета са председавајућим ОЕБС-ом, Дидијеом Буркхалтером, Владимир Путин позвао кијевске власти да одмах прекину казнене операције на југоистоку Украјине јер њима само погоршавају ситуацију у земљи

РУСКИ председник Владимир Путин – и за време разговора са председником Швајцарске Дидијеом Буркхалтером који тренутно председава у ОЕБС, а и потом приликом заједничког наступа пред новинарима – позвао је кијевске власти да одмах прекину казнене операције на југоистоку Украјине јер њима само погоршавају ситуацију у земљи.

„Најважније је да се успостави нормални дијалог између садашњих кијевских власти и становника југоистока, дијалог који би их убедио да ће њихова законита права бити гарантована” – нагласио је Путин.

Процеси се у Украјини развијају по најгорем сценарију, а за то су криви они који су организовали државни преврат у Кијеву, а они нису ни покушали – указао је руски лидер – да разоружају десне екстремисте и националисте.

Да би преговорни процес добио шансу – Владимир Путин је у име Русије позвао поборнике федерализације Украјине да референдуме о самосталности својих области, заказане за 11. мај, помере за неки каснији рок. При том је нагласио: „И да би за референдум били створени услови”.

Путин је рекао Буркхалтеру да не зна колико је реално одржавање Женеве-2, али да је потпуно уверен да за Укрјину нема другог пута осим „отвореног, поштеног и равноправног дијалога”.

Поводом западних тврдњи да кључеве украјинске кризе држи Русија, Путин је рекао да је то смицалица „западних партнера” који су сами украјинску ситуацију увели у ћорсокак, па настоје да своју кривицу свале на неког другог.

Шеф руске државе је подржао предлог Ангеле Меркел  да се одржи „округли сто” свих учесника украјинског конфликта

Буркхалетр је подржао Путинов позив југоистоку Украјине и оценио да је „веома значајан”.

Дидије Буркхалтер и Владимир Путин

Дидије Буркхалтер и Владимир Путин

Један од лидера самопроглашене Доњецке народне републике, Денис Пушиљин, саопштио је данас поподне да ће Путинова иницијатива за померање датума референдума бити размотрена 8. маја на седници народног савета Доњецке републике.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *