Вијести, Регион

Николић: Русија правилно разуме позицију Србије о Украјини

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Београду у разговору са председником руске Државне думе Сергејем Наришкином да Русија правилно разуме позицију наше земље око кризе у Украјини и изразио жаљење због ескалације кризе.

У отвореном и срдачном разговору истакнуто је задовољство степеном сарадње између Србије и Русије, поготово у вези са заједничким привредним пројекатима, саопштила је прес служба председника Србије.

Николић је изразио интересовање за интензивирање радова на изградњи гасовода „Јужни ток”, истакавши да је то пројекат који ће обезбедити дуготрајну енергетску сигурност наше земље и створити предуслове за значајан напредак српске привреде.

Наришкин је пренео председнику Николићу поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина, рекавши да он високо цени стратешко партнерство између наших држава и народа.

Председник Државне думе је рекао да је за Русију разумљиво опредељење Србије да постане члан Европске уније, јер је Унија и најзначајнији трговински партнер Руске Федерације.

Наришкин је поводом обележавања стогодишњице избијања Првог светског рата из архиве Руске империје поклонио председнику Николићу преписе између руског министра спољних послова Сергеја Сезонова, имератора Николаја II и главнокомандујећег српске армије регента Александра, у којима се међусобно подржавају два народа и две војске у случају објаве рата.

Заузврат, председник Николић је господину Наришкину поклонио документарне игране филмове из Првог и Другог светског рата, као и филм снимљен 1911. године о боравку кнеза Романова у Србији и тркама које су у његову част приређене на Бањици, као и филм о вожду Карађорђу, који је први играни српски филм.

—————————————-

Светску катастрофу спречити одговорним ставом о Украјини

Драматична ситуација у Украјини је потврда дубоке кризе целе Европе и потребно је да посланици у европским државама одговорно приступе том питању како се не би поновила катастрофа каква нас је задесила 1914. године са избијањем Великог рата, закључили су данас учесници руско-српског научног скупа.

Отварајући скуп „Балкански дијалог 2014.” у београдском хотелу „Хајат”, председник Државне Думе Руске Федерације Сергеј Наришкин рекао је да „нелегалне кијевске власти крше Женевски споразум, не разоружавају радикале и спроводе казнену операцију против народа на истоку Украјине који тражи федерализацију земље и брани своја права”.

„С пуном одговорношћу изјављујем да се ради о правом геноциду против украјинског и руског народа, и то у 21. веку”, истакао је Наришкин говорећи о недавној трагичној погибији више од 30 људи у пожару у Дому синдиката у Одеси.

Према његовим речима, највећи проблем је што се у читавом свету већ неко време то игнорише, „што не би смело да се деси у савременој Европи која је преживела страхоте фашизма”.

„Налазимо се на ивици катастрофе. Оне који мисле да се све то дешава далеко од њих, морам да разочарам. Они су или слепи, или захваћени антируском хистеријом која прераста у профашистичку пропаганду”, поручио је.

Потребно је, рекао је Наришкин, да парламентарна дипломатија и дипломатија цивилних друштава обезбеде дијалог као излаз из кризе, али је неопходно и да сви осуде оне који су (у Кијеву) нелегитимно дошли на власт.

„Тамо где нема моралне хигијене настаје нацизам”, упозорио је.

Он је, такође, оценио да су многе трагедије које су се догодиле могле да буду избегнуте да су се поштовале лекције из историје, а да су скупови као што је данашњи један од начина да се предупреде такве грешке у будућности.

 

Леонид Драчевски, извршни директор фонда „Горчаков” и суорганизатор руско-српског скупа, оценио је да су тенденције да се Русија и Украјина супротставе једна другој одраз типично англосаксонског приступа да се „тапка по глави” слаба власт, а да се „смртно мрзи” снажна власт каква сада постоји у Русији.

„У те сврхе се користе све могуће методе, па и стварање хаоса”, рекао је, упозоривши да таквим поступцима не руководи само љубомора, већ и озбиљни геополитички циљеви те да би неодговорност могла да доведе до катастрофе у свету.

Посланик у Скупштини Србије Драгомир Карић констатовао је да Русија Србију не зауставља на путу ка ЕУ, већ напротив – подржава нас.

„То је нама одличан ветар у леђа и ми ту шансу не смемо да испустимо”, рекао је Карић, изразивши задовољство због изузетно добрих и све бољих односа Русије и Србије.

Режисер Емир Кустурица указао је да је, после ревизије Првог светског рата, сада у Украјини у току прва фаза ревизије Другог светског рата.

„Гвоздена завеса више не постоји, али постоји такозвана Си-Ен-Ен завеса иза које остаје свака наша идеја коју имамо о свету када покушамо да је пласирамо на Западу”, рекао је он.

Председник Србије Томислав Николић са председником руске Државне думе Сергејем Наришкином

Председник Србије Томислав Николић са председником руске Државне думе Сергејем Наришкином

Русија и Србија недовољно користе потенцијале за сарадњу, то јест „користе само промил од онога што би могле”, оценио је Кустурица закључивши да Србија треба да одржи позицију неутралности између Истока и Запада, „јер само као таква може да опстане”.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *