Вијести, Свијет

Порошенко Американцима: Ви ћете створити новог украјинског војника

US-ИНСТРУКТОРИМА ПАТЕТИЧНО ОБЈАСНИО ДА ОД УКРАЈИНЕ ЗАВИСИ БУДУЋНОСТ ЕВРОПЕ

        УКРАЈИНСКИ председник Петар Порошенко назвао је командно-штапску вежбу Fearless Guardian 2015., која је почела у западноукрајинској Јаворовској области, „симболом нове етапе сарадње између Кијева и Вашингтона“.

        У поздравном говору је рекао и ово: „Драги наши амерички пријатељи, добродошли у Украјину. Наш сусрет је нови симбол нове етапе сарадње између Укеајине и САД. Овакве заједничке вежбе одржавају се у Украјини безмало први пут, а околности под којима је до ове вежбе дошло су јединствене: преко Украјине прелази линија борбе која ће решити каква ће бити будућност Европе“.

        Ухвативши овакав „залет“, Порошенко је додао: „Природно, при таквим околностима – нове параметре поприма и стратешко партнерство Украјине и САД које има и председнички и војнички ниво“.

        Порошенковом заносу као да није било краја:

         „Искрено поздрављам америчке војнике који ће бити инструктори украјинским гардистима. И то је доказ да се наша војна сарадња подиже на квалитетно нови ниво. Тако ће се родити нова украјинска војска“.

Украјински председник Петар Порошенко са Американцима

Украјински председник Петар Порошенко са Американцима

Претходно је портпарол војне операције коју Кијев води против Донбаса, Андреј Лисјенко, открио да је у Украјину стигло 300 америчких падобранаца из 173-ће бригаде армије САД. Према његовим речима, они ће осам недеља вежбати 900 припадника украјинске националне гарде.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *