Вијести, Свијет

Појачана безбједност Вартоломеја

028912
Турска полиција је појачала мјере безбједности око васељенског патријарха Вартоломеја након откривања планова о атентату на њега, саопштава његова канцеларија.

Портпарол патријаршије у Истанбулу изјавио је да су добили информацију да је једна особа ухапшена, а да се за другима трага.

Турски медији су пренијели да је ухапшени Сердар А. планирао да убије Вартоломеја 29. маја на 560. рођендан турског освајања Цариграда, данашњег Истанбула.

„Полиција је појачала безбједност око патријаршије“, рекао је портпарол Доситеос Агнатостоматус и додао да „све чини да обезбиједи сигурност и патријаршије и патријарха“, преноси француска агенција АФП.

Агнатостоматус је истакао да сам Вартоломеј не вјерује да је та завјера нешто озбиљно.

Овај најновији догађај је услиједио, како подсјећа АФП, послије неколико инцидената међу хришћанском мањином у Турској која броји 100.000 људи.

Један мушкарац је 5. маја испалио ћорке испред јерменске цркве у Истанбулу изазивајући панику међу вјерницима који су славили Ускрс, а 28. априла десетак тинејџера је оштетило једну грчку православну цркву.

Сједиште Васељенске патријаршије је у Истанбулу, некадашњем Цариграду који је био престоница Византијског царства до пада под власт Османлија 1453. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *