Вијести, Свијет

Мубарак: Историја ће ми „праведно“ судити

013574
Бивши египатски предсjедник Хосни Мубарак, коме се суди за убијање демонстраната током протеста 2011, у којима је збачен с власти, изјавио је данас да ће будуће генерације „праведно“ судити о њему.

„Ја сам и раније рекао да ће историја бити свjедок и судија и још сам сигуран да ће будуће генерације праведно судити о мени“, рекао је Мубарак у интервјуу за данашњи „Ал-Ватан“.

Овај независни лист, који је врло критичан према исламистима који су сада на власти у Египту, тврди да је ово први интервју који је бивши предсjедник дао од када је у фебруару 2011. био приморан да због масовних протеста поднесе поставку послijе 30 година на власти.

Мубарак (85) је, такође, казао да је прерано да донесе суд о свом насљеднику Мухамеду Морсију, члану утицајног покрета Муслиманска браћа и старом противнику.

„Не желим да говорим о тој теми, али он је, ипак, нови предсједник који први пут сноси велику одговорност и не би требало доносити суд о њему у овом тренутку“, истакао је Мубарак.

Он је додао да је „веома тужан“ због најсиромашнијих Египћана који су суочени са погоршањем економске и безбједносне ситуације.

„Док сам био предсједник ја сам се бринуо за људе са малим примањима и нисам хтио да предузимам никакве мјере против њих. То је тајна моје туге -да гледам ситуацију у којој се налазе људи са најнижим зарадама“, објаснио је Мубарак.

Он је изразио забринутост због настојања Египта да добије кредит од 4,8 милијарди долара од Међународног монетарног фонда (ММФ) зато што су услови споразума са ММФ тешки и опасни за египатску привреду и погодиће сиромашне грађане.

Мубарак се јуче појавио пред судом гдје му се поново суди за умијешаност у убијање стотина демонстраната за вријеме побуне, као и за корупцију, наводи АФП.

Послије првог суђења осуђен је на доживони затвор, али је уложио жалбу због процедуралних пропуста. Жалба је усвојена и добио је право на ново суђење.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *